مرحله اول تهیه دوشاب:
انگور را می شوییم و دانه می کنیم. اگر به روش سنتی خواستید درست کنید باید خوشه انگور را بدون دانه کردن همینطوری استفاده کنید.
مرحله دوم تهیه دوشاب:
آب انگور را با له کردن عادی یا با دستگاه آبمیوه گیری می گیریم و از صافی رد می کنیم تا آب انگور تمیز شود.
مرحله سوم تهیه دوشاب:
آب انگور بدست آمده را در قابلمه می ریزیم و روی گاز قرار می دهیم. قبل از اینکه حرارت چندانی به آب انگور بخورد خاک سفید را آرام آرام اضافه کرده، هم می زنیم.
مرحله چهارم تهیه دوشاب:
با هر بار ریختن خاک روی آب انگو کفی ایجاد می شود که آن را بر می داریم تا دوشاب ترش نشود و در آخر دوشاب صافی بدست بیاید.
مرحله پنجم تهیه دوشاب:
گاز را خاموش می کنیم و دوازده ساعت قابلمه را به حال خود می گذاریم تا شیره انگور صاف شود و کفی که در سطح قابلمه جمع می شود را بر میداریم. بعضی افراد در این مرحله بعد از سرد شدن شیره را از صافی می گذارنند و بعد استراحت می دهند.
مرحله ششم تهیه دوشاب:
وقتی دوشاب استراحت داده می شود کف آن روی قابلمه و خاک کف قابلمه ته نشین می شود. برای همین وقتی کف آن را از سطح قابلمه جمع کردیم با یک ملاقه شیره را از قابلمه به ظرف دیگری انتقال می دهیم تا خاک آن کف قابلمه بماند و شیره صافی داشته باشیم. ته فابلمه را تکان ندهید تا خاک کامل در کف بماند.
مرحله هفتم تهیه دوشاب:
دوشاب را از ظرفی که ریخته ایم دوباره با ملاقه به ظرف دیگری انتقال می دهیم و روی شعله می گذاریم. وقتی جوشید باز کف می کند که آن را باز بر میداریم و دور می ریزیم.
مرحله هشتم تهیه دوشاب:
در حین درست کردن شیره انگور باید مدام آن را بهم بزنیم تا سرریز نشود. دوشاب باید آنقدر بجوشد که دوسوم آبش بخار شود و غلظت مناسب را پیدا کند.
مرحله نهم تهیه دوشاب:
در این مرحله به روش سنتی آذربایجان، به را به شیره انگور اضافه می کنیم تا طعم دوشاب ترش و شیرین شود و کمی که جوشید بر می داریم. کار درست کردن دوشاب تمام شد. امیدوارم دوست داشته باشید.
نکته: طبق استفتائات مراجع تقلید اکثر ایشان معتقدند که اگر آب انگور جوشیده شد و دوسوم آبش کم شد حلال و قابل استفاده است. برای اطمینان از نظر مراجع خود به سایت های رسمی یا کتاب های رساله ایشان مراجعه فرمایید.