نان شکلینه از نانهایی است که اصالت آن بیشتر به دو شهر سنندج و هورامان می رسد و بیشتر در مهمانی های سنتی و دسته جمعی این دو شهر و کلا در کردستان مورد استفاده قرار می گیرد. این نان که نوعی نان خیلی نازک است در گذشته روی ساج درست می شده و البته امروزه در ماهی تابه نیز درست می شود و معمولا به صورت نوعی نان نازک و شیرین مزه است که با شیره انگور خورده می شود.
این نان در واقع از سوغاتی های این استان محسوب می شود و به صورتهای گوناگونی درست می شود و بسیار مورد استقبال مسافران قرار می گیرد و در حقیقت نوعی نان مقوی و خوشمزه برای سوغات است. در واقع با نزدیک شدن فصل بهار این نان در استان کردستان بیشتر پخت می شود و بیشتر برای عصرانه استفاده می شود. این نان با روغن محلی به نام دان و یا در صورت عدم دسترسی به این روغن با کره معمولی حیوانی درست می شود.
بطور کلی هرچه تعداد بیشتری تخم مرغ در تهیه این نان کردی استفاده شود نان خوشمزه تر می شود و می توان آن را در صورت تمایل بدون شکر و شیره نیز میل کرد و کاملا سلیقه ای است. در این مطلب طرز تهیه این نان خوشمزه را که شامل آرد گندم و شکر و زرده تخم مرغ و کره و نمک و شیر و زعفران دمکرده و شیره خرما است برایتان می نویسم تا آن را در منزل درست کرده و در ایام قرنطینه نانهای محلی نقاط مختلف کشور را به صورت خانگی درست کنید و حس و حال و هوای مسافرت به این شهر ها را با خوردن سوغاتی این شهرها در خود ایجاد کنید.
مرحله اول تهیه نان شکلینه کردستان:
ابتدا و برای شروع کار آرد را الک می کنیم و داخل یک ظرف می ریزیم و به آن 1/4 قاشق چایخوری نمک و 1 قاشق غذاخوری شکر اضافه می کنیم و آنها را مخلوط می کنیم و سپس 2 پیمانه شیر ا کم کم به آنها اضافه می کنیم تا مواد خوب مخلوط شوند و هم می زنیم تا یکدست شوند و گلوله نشود.
مرحله دوم تهیه نان شکلینه کردستان:
سپس 5 عدد زرده تخم مرغ را شکسته و آنها را در صورت سالم بودن یکی یکی به مواد مرحله قبل اضافه می کنیم و آنها را با چنگال و یا همزن دستی خوب هم می زنیم تا یکدست شوند و بعد 2 قاشق غذاخوری زعفران دمکرده را به آنها اضافه می کنیم و مواد را خوب مخلوط می کنیم. اگر احساس کردید مواد یکدست نیست آن را از صافی و یا الک عبور دهید تا مواد یکدستی داشته باشیم. اکنون مایه نان شکلینه آماده است.
مرحله سوم تهیه نان شکلینه کردستان:
سپس تابه ای با قطر 15 سانتی متر را روی حرارت می گذاریم و کف آن را با کره خوب چرب می کنیم و وقتی کره ذوب شد و داغ شد با ملاقه از مایه نان مقداری کمی بر می داریم و در تابه می ریزیم و آن را می چرخانیم تا بطور یکنواخت مایه نان به صورت نازک در تابه پخش شود. باید مقدار خمیر خیلی کم باشد زیرا این نان باید خیلی نازک باشد. سپس وقتی یک طرف نان پخت آن را با کمک یک کفگیر زیر و رو می کنیم تا سمت دیگر نان نیز کاملا بپزد و آماده شود. ضمنا باید زیر تابه ملایم باشد تا نان که نازک است نسوزد. در گذشته همین کار را روی ساج انجام می دادند و خمیر را روی ساج که روی آن را کره مالیده بودند می ریختند و وقتی یک طرف نان می پخت آن را زیر و رو می کردند تا هر دو سمت آن کاملا بپزد.
مرحله چهارم تهیه نان شکلینه کردستان:
سپس نان را از تابه در می اوریم و روی آن را با کمک قلمو مقداری شیره خرما می مالیم و در صورت تمایل آن را 4 لا می کنیم و در ظرف می چینم و وقتی همه نانها اماده شد باقی مانده کره داخل تابه را روی نانها می ریزیم. اکنون نان شکلینه کردی ما آماده است و ان را برای عصرانه و یا میان وعده استفاده می کنیم. نوش جان
امیدوارم از دستور تهیه این نان کردی خوشتان آمده باشد و آن را در منزل درست کنید.