آش، يكي از قديميترين غذاهاي ايراني مي باشد كه انواع و اقسام فراواني دارد و در هر نقطه اي از كشور به روشهاي مختلف طبخ مي شود. آش رشته يكي از اين آش ها است. اين آش از اصيل ترين آش هاي ايراني مي باشد و تاريخچه طبخ آن به سالهاي دور مي رسد كه بيشتر در فصول سرد سال يا در مراسمات و مهماني ها يا به عنوان نذري تهيه مي شود. آش رشته بيشتر به عنوان پيش غذا مورد استفاده قرار مي گيرد اما در واقع اين آش غذاي كامل و مغذي است كه هر كسي مي تواند در هر سني از خوردن آن لذت ببرد. آش رشته با انواع حبوبات مثل نخود، لوبيا، عدس و همچنين سبزي شامل اسفناج، تره، جعفری، گشنيز و سير و رشته آشي و ديگر مواد و ادويه جات تهيه مي شود و از سيرداغ و پياز داغ و نعنا داغ به عنوان تزيين روي آن استفاده مي كنند. نعنا را هم در داخل آش استفاده مي كنند و هم تفت داده و روي آش براي تزيين استفاده مي كنند كه چون طبع گرمي دارد براي متعادل كردن سردي و گرمي بسيار مناسب است. با اين اوصاف آش رشته غذايي كامل، سالم و با ارزش تغذيه اي بالا است كه همه افراد مي توانند از آن استفاده كنند.
مرحله اول تهیه آش رشته
حبوبات را چند ساعت قبل از شروع پخت، درآب گرم خيس كنيد تا علاوه بر اينكه نفخ شان رفع شود، راحت تر پخته شوند. براي شروع آشپزي ابتدا نخود، لوبيا چيتي، لوبيا سفيد و عدس را بعد از خيس خوردن داخل ظرف جداگانه با چند ليوان آب روي حرارت قرار دهيد تا بپزند. چون مدت پخت حبوبات با يكديگر تفاوت دارند مثل عدس كه زودتر از بقيه پخته مي شود، پس بهتر است آنها را جداگانه پخت.
مرحله دوم تهیه آش رشته
در زماني كه حبوبات در حال پختن هستند، يك قابلمه حاوي تقريبا دو ليتر آب را روي حرارت قرار دهيد تا بجوشد. سپس يك عدد پياز متوسط را به صورت خلالي ريز خرد كنيد. يك ماهيتابه آماده كرده و روي حرارت قرار دهيد مقداري روغن داخل آن بريزيد و وقتي روغن داغ شد پيازهاي خرد شده را به آن اضافه كنيد و تفت دهيد تا پياز نرم و شفاف شود. پس از اينكه پياز نرم شد مقداري زرد چوبه و فلفل سياه و كمي نمك به آن اضافه كرده و خوب تفت دهيد. يك قاشق غذا خوري نعناي خشك هم اضافه كنيد و بعد از يك تفت مختصر، زير ماهیتابه را خاموش كنيد و محتويات تابه را به قابلمه حاوي آب كه قبلا گذاشتيد بجوشد اضافه كنيد و سپس سبزي آش را خرد كنيد. توجه شود كه سبزي آش نبايد خيلي ريز خرد شود و بعد از خرد كردن سبزي، آن را به قابلمه آش اضافه كنيد تا بجوشد.
مرحله سوم تهیه آش رشته
پس از اينكه حبوبات به طوركامل پختند آنها را به قابلمه آش اضافه كنيد. در صورت تمايل در اين مرحله يك حبه سير رنده شده را بعد از كمي تفت دادن به آش بريزيد تا عطر و طعم آش بهتر شود.
مرحله چهارم تهیه آش رشته
بعد از اينكه آش جوشيد و مواد داخل آن و مخصوصا سبزي پختند، رشته آشي را خرد كنيد و به آش اضافه كنيد. لطفا توجه شود به اين نوع آش فقط در مرحله سرخ کردن پیازها به صورت خیلی کم نمک اضافه کنید و تا مرحله آخر و پختن آش به هيچ عنوان نمك زده نشود چون رشته آشي نمك دارد و ممکن است در صورت اضافه کردن نمک، آش شور شود. پس بنابر اين نمك غذا را بعد از اضافه كردن رشته و زماني كه مي خواهيد حرارت زير قابلمه را خاموش كنيد تست كنيد.
مرحله پنجم تهیه آش رشته
بعد از اينكه رشته آش هم پخت، در اين مرحله مي توانيد نمك غذا را تست كنيد و همچنين اگر آش رقيق بود مي توانيد دو قاشق غذا خوري آرد گندم را در نصف ليوان آب سرد كاملا مخلوط كنيد تا آرد در آب حل شود و آن را به آش اضافه كنيد و آش را هم بزنید و اجازه دهيد تا كاملا بجوشد و بوي خامي آرد از بين برود. در اين زمان مي توانيد شعله گاز را زياد كنيد تا آش بجوشد و غليظ تر شود. وقتي غلظت آش به حد كافي رسيد زير قابلمه را خاموش كنيد و آش را در ظرفهاي مورد نظر ريخته و روي آن را با سيرداغ، نعنا داغ، پياز داغ و كشك تزيين كنيد.
يك نكته: نحوه آماده كردن پياز داغ براي تزيين روي آش به اين شكل است كه پياز را خلالي خرد كنيد و آنرا به قابلمه حاوي آب در حال جوش اضافه كنيد بعد از حدود 10 دقيقه جوشيدن، آن را آبكش كنيد و بعد از اينكه پياز را كاملا خشك كرديد در روغن فراوان سرخ كنيد و همچنين كشك را قبل از سرو 15 تا 20 دقيقه بجوشانيد تا از سالم بودن آن اطمينان حاصل كنيد.