از غذاهای فست فودی تقریبا سالم که اصالت آن به جنوب کشور برمی گردد فلافل می باشد. کمتر کسی است که به جنوب کشور سفر کرده باشد و این غذای خوشمزه را نخورده باشد در واقع یکی از غذاهایی است که هویت اصلی مردم جنوب با آن پیوندی دیرینه دارد. هرچند امروزه فلافل در همه شهرهای کشور و همه مناطق درست می شود اما ریشه اصلی آن آبادانی است.
امروزه فلافل های آماده و کارخانه ای و در واقع فلافل یخ زده در تمام هایپر مارکت ها و سوپر مارکت ها وجود دارد اما کیفیت و سلامت فلافل دست ساز و خانگی چیز دیگری است. از آنجا که تهیه این غذای خوشمزه و خوش خوراک جنوب کشوری بسیار آسان است و در زمان اندک میسر است و نیز به دلیل اینکه فلافل از موادی سالم (برخلاف سوسیس و کالباس و ...) تهیه می شود یادگیری طریقه درست کردن این غذا بخصوص برای وعده غذایی شام و در موقعی که اعضای خانواده تمایل به خوردن غذایی فست فودی دارند و زمان زیادی نیز برای درست کردن غذا ندارند ، ضرورت پیدا می کند.
لذا در اینجا طریقه درست کردن این غذای لذیذ و خوشمزه را می نویسم .این غذا بدون گوشت و با نخود و سیر و تخم مرغ و جعفری و ادویه جات درست می شود و غذایی کم هزینه و خوشمزه و بسیار راحت و بدون اتلاف وقت است.
مرحله اول تهیه فلافل:
برای تهیه فلافل در مرحله اول ابتدا 300 گرم نخود را در آب خوب ، خیس می کنیم. برای نخود تقریبا 48 ساعت لازم است تا خیس بخورد و کاملا نرم شود و نفخ آن گرفته شود (چون نخود بسیار نفاخ است و خیلی سفت است) این کار باعث می شود فلافل ما همانند فلافل های فست فودی نرم شود و راحت بپزد. ( در مدت 48 ساعت چند بار آب نخود را عوض می کنیم).
مرحله دوم تهیه فلافل:
در این مرحله نخود خیس خورده در مرحله قبل را به همراه 1 عدد پیاز متوسط و 4 حبه سیر چرخ می کنیم و آنها را خرد و پودر می نماییم.
مرحله سوم تهیه فلافل:
سپس در این مرحله 100 گرم جعفری را با آب خوب می شوریم و تمیز می کنیم و با ساطور روی تخته به صورت بسیار ریز خرد می کنیم.
مرحله چهارم تهیه فلافل:
سپس در این مرحله 1 عدد تخم مرغ را با چنگال خوب می زنیم تا زرده و سفیده تخم مرغ با هم قاطی شود. سپس جعفری خرد شده و تخم مرغ زده شده را به نخود چرخ شده همراه با پیاز و سیر (مواد مرحله قبل) اضافه می کنیم.
مرحله پنجم تهیه فلافل:
در این مرحله 2 قاشق غذاخوری آرد نخودچی و 1 قاشق غذاخوری بکینگ پودر را به مواد مرحله قبل اضافه می کنیم. انها را خوب با دست ورز می دهیم و با هم مخلوط می کنیم تا قاطی شوند و مایه فلافل کم کم آماده شود. نمک فلفل و زردچوبه را به مقدار لازم به مایه فلافل اضافه می کنیم. سپس 1 قاشق چایخوری تخم گشنیز آسیاب شده و 1 قاشق چایخوری زیره آسیاب شده و پودر شده را به مایه فلافل اضافه می کنیم تا مایه فلافل ما مزه دار شود. (آرد نخود چی کمک می کند فلافل ما هنگام سرخ کردن در روغن وانرود و خرد نشود). اگر فلافل تند آبادانی می خواهید فلفل قرمز آن را زیاد بریزید.
مرحله ششم تهیه فلافل:
در این مرحله بعد از اینکه مایه فلافل را خوب ورز دادیم و همه مواد را باهم خوب قاطی کردیم، آن را در قالب های مخصوص فلافل می ریزیم. سپس در یک قابمه گود مقداری زیادی روغن مایع می ریزیم و قابلمه را روی شعله گار قرار می دهیم. وقتی روغن خوب داغ شد فلافل ها را درون روغن یکی یکی سرخ می کنیم.
(در صورت تمایل می توان از پودر سوخاری نیز استفاده کرد تا فلافل خوشمزه تر شود و بعد از زدن پودر سوخاری به فلافل، در روغن فلافل ها را سرخ کرد.) وقتی فلافل ها خوب سرخ شدند آنها را در یک ظرف مناسب می ریزیم و روغن اضافی فلافل ها را با دستمال کاغذی می گیریم و فلافل را برای وعده غذایی شام و یا حتی ناهار با نان باگت و خیار شور و گوجه فرنگی و سیب زمینی سرخ کرده و ترشی میل می کنیم. میتوان برای تزیین آن از گوجه فرنگی خرد شده و جعفری نیز استفاده کرد.
نوش جان.