از انجا که اکثر خورشتهای ایرانی با گوشت پخته میشوند یادگیری غذاهایی که بدون گوشت هستند با توجه به افزایش قیمت روز افزون گوشت و نیز بخاطر ایجاد تنوع در سبد غذایی خانواده اهمیت زیادی پیدا می کند. در بین غذاهای بدون گوشت ( خورشت بدون گوشت) خورشتهایی که در شمال کشور درست می شوند بسیار خوشمزه می باشند. از جمله این خورشتها می توان از باقلا قاتق و میرزا قاسمی و پنیر برشته و . . . نام برد. یکی از انواع دیگر خورشتهای گیلانی که بسیار ترش مزه است و طرز تهیه آن بسیار راحت و در زمان اندک میسر است ترش تره یا ترشه تره و یا ترشی تره می باشد. در واقع ترش تره خورشتی خوشمزه و متعلق به خطه سرسبز شمال و استان گیلان است. این غذا که که با سبزیجات محلی و تخم مرغ و سیر و آب نارنج و برنج و . . . درست می شود در آن از گوشت استفاده نمی شود. سبزی این غذا شامل تره- جعفری- چوچاق- گشنیز و اسفناج می باشد. این غذا در حقیقت خورشتی خوشمزه است که برای وعده غذایی ناهار با برنج کته و ماهی شور و زیتون پرورده و. . قابل خوردن است. نکته مهم در طبخ این خورشت این است که این خورشت نباید آبکی باشد به همین منظور در تهیه آن آرد استفاده می شود. بهتر است حتما از آب نارنج در خورشت استفاده شود و از آبلیمو تا حد امکان استفاده نشود ما از آبغوره می توان استفاده کرد. این غذا را در صورت تمایل و عدم دسترسی به تمام سبزیهای نامبرده در دستور غذا ، فقط با اسفناج نیز می توان تهیه کرد.
مرحله اول تهیه ترش تره:
ابتدا 4 حبه سیر را می شوریم و پوست می کنیم و با سیر خرد کن و یا گوشت کوب آنها را خوب له می کنیم . سپس داخل یک تابه روغن مایع می ریزیم و سیر را با نمک و کمی زردچوبه داخل تابه تفت می دهیم. سپس 3 عدد تخم مرغ را به تابه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تخم مرغ ببندد و سپس زیر گاز را خاموش می کنیم. ( در صورت تمایل می توان تخم مرغ را در آخر وقتی خورشت جا افتاد در غذا شکست و به غذا اضافه کرد و سیر را نیز همزمان با ریختن سبزی ها در خورشت اضافه کرد.
مرحله دوم تهیه ترش تره:
در این مرحله داخل یک قابلمه کمی آب می ریزیم و قابلمه را روی گاز می گذاریم و زیر گاز را روشن می کنیم و برنج را به قابلمه اضافه می کنیم و منتظر می شویم تا برنج بپزد و له شود( می توان بجای استفاده از برنج از آرد برنج استفاده کرد). سپس سبزیهای غذا را که شامل تره- جعفری- چوچاق- اسفناج و گشنیز می باشد را ابتدا پاک می کنیم و سپس آنها را با اب خوب شسته و با ساطور روی تخته آنها را به صورت ریز ، خرد می کنیم و آنها را همراه با نصف پیمانه آب به برنج له شده داخل قابلمه اضافه می کنیم، سپس درب قابلمه را می بندیم و اجازه می دهیم تا خورشت جا بیفتد. ( برخی افراد این غذا را با سبزیهای 200 گرم نعنا و 300 گرم خالواش درست می کنند).
مرحله سوم تهیه ترش تره:
در این مرحله در داخل 1 لیوان آب سرد 1 قاشق غذاخوری آرد را می ریزیم و هم می زنیم تا آرد خوب حل شود و گلوله نشود. سپس ارد را به قابلمه حاوی برنج و سبزی اضافه می کنیم و پیوسته مواد را هم می زنیم تا آرد گلوله نشود. آرد کمک می کند تا خورشت ما غلیظ و لعابدار شود و بهتر جا بیفتد.
مرحله چهارم تهیه ترش تره:
در این مرحله وقتی رنگ سبزیهای خورشت ما تغییر کرد و کمی تیره شدند ، ادویه های غذا را که شامل نمک و فلفل می باشد همراه با آب نارنج و یا آبغوره به مقدار کافی و بسته به ذائقه به خورشت اضافه می کنیم . سپس منتظر می شویم خورش چند تا قل بخورد و در انتها مخلوط سیر و تخم مرغ مرحله اول را به خورشت اضافه می کنیم و خورشت را خوب به هم می زنیم. اکنون خورشت ما آماده است. ان را در ظرف مناسبی می ریزیم و خورشت ترشی تره را برای وعده غذایی ناهار همراه با برنج و ماهی دودی و زیتون پرورده و ترشی سیر میل می کنیم. نوش جان.