سلام مامی فودیای عزیز
دوست دارید یه دوغ گازدار و خوشمزه رو توی خونه ی خودتون درست کنید، این دوغ یه دوغ محلی و اسم و رسم داره و یه نوشیدنی سالم محسوب میشه.
یکی از خوبای تهیه دوغ خونگی اینه که غلظت و طعم اونو خودتون می تونید تعیین کنید و جمعا به 4 ماده نیاز داره و اونم شیر، ماست، نمک و شکره.
برای تهیه این دوغ نیاز به بطری تمیز دارید جنس این بطری رو می تونید از پلاستیک یا شیشه انتخاب کنید که من از شیشه ایی اون استفاده می کنم به عقیده من بطری شیشه ایی نسبت به بطری پلاستیکی از نظر نکات بهداشتی سالم تره، ولی اگر از بطری های پلاستیکی م استفاده می کنید اشکالی نداره و حتی میشه گفت توی بطری های پلاستیکی عمل تخمیرم سریع تر صورت می گیره.
عمل تخمیر دوغ درون بطری نیاز به فضای خالی داره حتما حتما در نظر داشته باشید که حین پر کردن بطری ها اونارو به طور کامل پر نکنید.
مرحله اول تهیه دوغ گاز دار خانگی (دوغ کوردی):
شما نیاز به دو فنجان ماست ترش دارید، بهتر است از ماست ترش خانگی (یا محلی) استفاده کنید، اگر ماست شما ترش نیست راه حلی که می تواند کارگشا باشد این است که ماست را از قبل بیرون یخچال بگذارید تا به مدت 24 الی 48 ساعت در محیط گرم آشپزخانه بماند و بترشد. در نهایت دو لیوان ماست ترش را داخل یک کاسه تمیز بریزید و با یک قاشق حسابی بزنیدش تا رقیق و یکدست شود.
مرحله دوم تهیه دوغ گاز دار خانگی (دوغ کوردی):
یک لیتر شیر پرچرب را داخل یک قابلمه یا شیرجوش تمیز بریزید و روی حرارت بگذارید تا شیر کم کم به جوش بیاید و کمی غلیظ شود. فقط حواستان را جمع کنید که قابلمه یا شیرجوش تمیز باشد و شیر تازه باشد در صورت بی توجهی به این موارد ممکن است شیر بریده شود.
پس از به جوش آمدن شیر، گاز را خاموش کنید و بگذارید شیر دمای خود را کم کم از دست بدهد و ولرم شود.
مرحله سوم تهیه دوغ گاز دار خانگی (دوغ کوردی):
پس از آن که شیر گرمای خود را از دست داد، دو حبه قند پودر شده، یک قاشق غذاخوری نمک و 2 فنجان ماست ترش همزده را داخل کاسه بریزید و آرام آرام هم بزنید سپس شیر خنک شده را به آن اضافه کنید تا پودر قند و نمک در شیر و ماست حل شود و مایعی یکدست به وجود بیاید.
مرحله چهارم تهیه دوغ گاز دار خانگی (دوغ کوردی):
این مایع را به کمک قیف داخل یک بطری بریزید؛ می توانید از بطری های پلاستیکی آب معدنی یا نوشابه استفاده کنید. سپس شروع کنید به تکان دادن آن و به مدت 5 الی 10 دقیقه حسابی تکانش بدهید. این بطری را به مدت 48 الی 72 ساعت پشت بخاری، نزدیک سماور یا در جایی گرم در محیط آشپزخانه قرارش بدهید و در طول این مدت هرگز درب آن را باز نکنید.
هر موقع از شبانه روز که چشمتان به بطری افتاد آن را به مدت 1 الی 2 دقیقه تکان دهید و دوباره در همان جای گرم قرارش بدهید.
پس از 48 الی 72 ساعت، دوغ آماده خوردن است، درب بطری را آهسته باز کنید و قبل از باز کردن از تکان دادن آن خودداری کنید. این دوغ غلیظ نیاز به رقیق کردن دارد و باید آن را داخل یک پارچ ریخته و به آن آب اضافه کنید.
* مهم ترین ویژگی دوغ کوردی گاز دار بودن آن است که در واقع با تخمیر مایه اصلی آن با قند طی سه روز به وجود می آید. هنگام ریختن این دوغ در مناطق کردنشین بخصوص در کردستان عراق، پارچ دوغ را با ارتفاع زیاد نسبت به لیوان قرار داده و دوغ را می ریزند، این امر موجب کف دار شدن دوغ روی لیوان می شود و لذت خوردن آن را بیشتر می کند.
شما می توانید داخل این دوغ، برگ نعنای تازه، شوید خشک و یا ونوشک (گیاهی به شکل دانه دانه و سبز رنگ مخصوص مناطق کوردنشین) بریزید و نوش جان کنید.
هرگز میزان قند موجود در این دستورالعمل را بیشتر نکنید چرا که دوغ را بدمزه می کند، دوغ کوردی باید ترش باشد. این دوغ همان گونه که اینجا مرسوم است همراه با غذاهای گوشتی و پر ادویه خورده می شود و بسیار هم گوراست.