رب انار یا ملاس انار از جوشاندن آب انار به دست می آید این رب ترش مزه/ ملس کاربردهای زیادی دارد، می توانید از آن برای تهیه خورش فسنجان با چاشنی کباب استفاده کنید و یا روی بستنی و دسرها بریزید. این مقدار مواد اولیه به شما نصف لیوان رب انار می دهد، شما می توانید این مواد را چندبرابر کنید تا مقدار رب انار بیشتری تهیه کنید؛ غلظت رب انار به صورت تجربی به دست می آید پس از چند بار رب انار درست کردن می فهمید که باید به چه غلظتی دست پیدا کنید.
حین جوشاندن آب انار درون قابلمه به طور مداوم هم بزنید تا رب انار شما ته نگیرد یا نسوزد.
در دستورالعمل های سنتی (رب انارهای تولید شده در منطقه پاوه کرمانشاه) هسته های انار را پس از جوشاندن از آب انار تفکیک می کنند که روشی قدیمی به حساب می آید، در این روش از مخلوط کن استفاده می شود و هسته های انار در گام های اول جدا شده و آب انار صاف و زلال جوشانده می شود.
شما می توانید آب انار را به تنهایی بجوشانید و در آخر فقط کمی نمک به آن بی افزایید اما در این جا ما مقداری شکر و آبلیمو به آن اضافه می کنبم تا رب انار ما ترش و شیرین (ملس) شود.
مرحله اول تهیه رب انار خانگی:
برای تهیه یک رب انار خانگی نیاز به 5 عدد انار ترش دارید، انارها را با آب سرد شسته و خشک کنید. برای برش زدن انار ها یک برش مورب به دور تاج انار زده و تاج انار را کاملا جدا کنید، سپس با نوک چاقو برش هایی هلالی از بالا به پایین روی پوست انار ایجاد کرده و آن ها را چهارقاچ کنید.
حالا باید انارها را دانه کنید، برای این کار از یک ظرف مناسب استفاده کرده و دستتان را داخل ظرف قرار دهید تا آب انار به بیرون تراوش نکند و شروع کنید به جدا کردن دانه های انار از پوسته آن.
دانه های انار داخل ظرف را کاملا وارسی کنید تا تکه ایی از پوسته های سفید در آن نباشد.
مرحله دوم تهیه رب انار خانگی:
از یک پردازنده مواد غذایی استفاده کنید مثل مخلوط کن یا بلندر. دانه های انار را داخل بلندر ریخته و دکمه روشن آن را بزنید تا با دور تند بگردد و دانه های انار کاملا خرد شده و همه مواد پوره و یک دست گردد.
سپس مخلوط کن/بلندر را خاموش کنید، از یک صافی استفاده کنید و آن را روی یک ظرف مناسب قرار دهید اکنون پوره انار را داخل صافی ریخته و با پشت قاشق آرام آرام پوره را هم زده و فشار دهید تا آب انار جدا شده و به ظرف زیر صافی منتقل شود. تا آن جا که امکان دارد این کار را ادامه دهید تا در نهایت تفاله و هسته های انار داخل صافی باقی بماند. تفاله را دور بریزید.
وجود هسته و پوسته های سفید رنگ انار باعث تلخ شدن رب انار می شود پس قبل از شروع به جوشاندن، آن ها را کاملا جدا کنید.
مرحله سوم تهیه رب انار خانگی:
عصاره انار را داخل یک قابلمه تفلون بریزید و قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید، برای ملس شدن رب انار باید به آن نصف لیوان شکر و نصف فنجان آبلیمو اضافه کنید (می توانید از یک عدد لیموی ترش تازه استفاده نمایید) و اجازه دهید تا به نقطه جوش برسد. به محض جوشیدن کف سفیدی روی سطح مایع ایجاد می شود شما باید با یک قاشق چوبی این کف را جمع کرده و دور بریزید.
اجازه دهید این مایع 45 دقیقه بجوشد حین جوشیدن باید هر چند دقیقه یکبار مواد را هم بزنید تا رب انار ته نگیرد. بعد از 45 دقیقه حرارت را کم کنید و باز بگذارید 15 دقیقه با حرارت ملایم بجوشد تا به غلظت مناسب برسد. در آخر کمی نمک به آن بی افزایید.
غلظت رب انار باید به گونه ایی باشد که وقتی قاشق را داخل آن می برید مثل عسل روان به درون قابلمه بریزد، در این حالت گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا رب انار خنک شود، رب انار به محض آن که سرد شود غلیظ تر می شود، پس حین جوشاندن توجه داشته باشید که نباید رب انار بیش از حد قوام بیاید.
برای نگهداری رب انار، پس از آن که خنک شد باید آن را داخل یک ظرف شیشه ایی بریزید و در یخچال قرار دهید و به مدت حداکثر 6 ماه به مصرف برسانید.