ترشی تره یک غذای مشهور خطه گیلان است که در بیشتر نقاط ایران یا طبخ شده یا حداقل نامش شنیده شده است. ترشی تره نوعی خورشت است که در آن بجای گوشت یا مرغ از تخم مرغ استفاده می شود و با سبزیجات معطری که در ترکیبش دارد می تواند طعم خاصی را ایجاد کند. اگر از آن دسته افرادی هستید که تا حالا این خورشت را درست نکرده اید از شما دعوت می کنیم همراه ما باشید و طعم عالی این غذا را برای اولین بار امتحان کنید. مطمئنا آخرین بار نخواهد بود.
مرحله اول تهیه ترشه تره گیلانی:
ابتدا باید برنج را پاک کرده و می شوییم و با کمی آب و نمک خیس می کنیم. در قابلمه ای آب می ریزیم و روی شعله قرار می دهیم تا بجوشد. بعد از اینکه آب جوشید آب برنج آبکشی را خالی می کنیم و در قابلمه می ریزیم تا بپزد.
مرحله دوم تهیه ترشه تره گیلانی:
سبزیجاتمان یعنی اسفناج، برگ چغندر، گشنیز، تره، جعفری و شوید را پاک کرده و می شوییم. بعد از این که آب سبزیجات خشک شد آن ها را ریز خرد می کنیم. وقتی که برنج تا حدی پخت که در حال له شدن بود، سبزیجات خرد شده را به آن اضافه می کنیم. سبزیجات باید خوب بپزد و مثل برنج له شود.
مرحله سوم تهیه ترشه تره گیلانی:
نمک و آب نارنج یا در صورت در دسترس نبودن آبغوره را به مواد اضافه می کنیم. از اسم این غذا مشخص است که باید ویژگی ترش بودن را داشته باشد برای همین ما کمی مزه ترش را در غذا تقویت می کنیم و آب نارنج یا آبغوره را بیشتر می کنیم.
مرحله چهارم تهیه ترشه تره گیلانی:
خالواش و نعناع و سیر را خرد می کنیم. در تابه ای روغن می ریزیم و روی حرارت می گذاریم تا گرم شود. بعد از اینکه روغن داغ شد خالواش و سیر و نعناع خردشده را اضافه می کنیم و تفت می دهیم. اگر خالواش و نعناع تازه نداشتید می توانید از خشک آن استفاده کنید در این صورت اول باید سیر خرد شده را در تابه کمی سرخ کنیم و بعد سبزیجات خشک را اضافه کرده و مدت کمی تفت دهیم چون زود می سوزد و مزه غذا را تلخ می کند. میزان هر یک از سبزیجات به اندازه یک قاشق غذاخوری است. حتی اگر خالواش را که یک سبزی محلی در استان گیلان است را هم نداشتید فقط از نعناع استفاده کنید کافیست.
مرحله پنجم تهیه ترشه تره گیلانی:
به سبزیجات تفت خورده کمی نمک، زردچوبه و فلفل می ریزیم و آن را به خورشت اضافه می کنیم تا با مواد مخلوط شود.
مرحله ششم تهیه ترشه تره گیلانی:
به دلخواه کمی کره را در خورشت می ریزیم تا عطر و طعم آن را بهتر کند. اگر آب خورشت زیاد بود صبر می کنیم تا بجوشد و بخار شود. میزان آب نارنج باید با آب کم خورشت اندازه شود تا میزان آن کم و زیاد نشده و غذا زیادی ترش نشود.
مرحله هفتم تهیه ترشه تره گیلانی:
در ظرفی تخم مرغ ها را می شکنیم و به آن نمک اضافه می کنیم. تخم مرغ ها را با چنگال یا قاشق خوب هم می زنیم. تخم مرغ ها را روی خورشت می ریزیم و صبر می کنیم تا خورشت کمی بجوشد و جا بیفتد. بعد زیر شعله را خاموش کرده و با برنج سرو می کنیم.
نکاتی برای تهیه ترشی تره گیلانی:
برای بدست آوردن سبزی های گیلانی می توانید هنگام سفر به گیلان آن ها را تهیه کنید.
گاهی اوقات برای اینکه خورشت آبکی نشود از آرد استفاده می کنند ولی اگر شما از برنج استفاده می کنید بهتر است فقط از آن استفاده کنید تا خورشتتان سفت نشود.
اگر آبغوره و آب نارنج در دسترس نبود می توانید از آبلیمو یا آب انار ترش استفاده کنید. در صورت استفاده از آب انار رنگ خورشت تیره خواهد شد.
وقتی که نمک را به تخم مرغ اضافه می کنید از میزان اندازه بودن آن در کل غذا مطمئن شوید تا غذا شور نشود.
در صورت تمایل می توانید از چند عدد گوجه سبز در خورشت اضافه کنید.
هر غذایی در هر جای ایران به انواع مختلف پخت می شود و شما هم می توانید براساس ذائقه خود و خانواده هر یک از مواد اولیه را کم و زیاد کنید و مواد دیگری را به آن اضافه کنید.