سلام و درود فراوان خدمت تمام کدبانو های عزیز و دوست داشتنی. امروز می خواهم با طرز تهیه اشکنه این غذای اصیل و خوشمزه باز هم مهمان دل های گرم شما باشم. اشکنه یک غذای سنتی است و برای ایرانیان یادآور نوستالژی و دست پخت خوشمزه مادر بزرگ ها است. در خیلی سال ها پیش وقتی هوا کمی سرد می شد مادر ها و مادر بزرگ ها به روش خودشان یک اشکنه خوشمزه را درست می کردند. امروز می خواهم شما را با آموزش مرحله به مرحله اشکنه به دور دست ها ببرم.
مرحله اول تهیه اشکنه:
در مرحله اول تهیه اشکنه قبل از هر چیزی باید به آماده سازی مواد اولیه آن بپردازید. در اینجا هم از قبل مواد اولیه را تهیه کنید بعد دست به کار پخت شوید. پیاز را از قبل پوست بگیرید و بشویید و بر روی تخته مخصوص آشپزخانه به صورت نگینی خرد کنید. یک قابلمه مناسب را روی حرارت گذاشته مقداری روغن درون آن بریزید و اجازه دهید تا کمی داغ شود بعد پیاز ها را به روغن اضافه کنید و تفت دهید منتظر بمانید تا پیاز ها سبک و نرم شوند و رنگ آنها طلایی شود. در تابه ای دیگر مقداری روغن بریزید و بگذارید با حرارت کم داغ شود سپس مقداری رب گوجه فرنگی به آن بی افزایید کمی تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود و هم اینکه روغن قرمز شود. پیاز های سرخ شده را به رب اضافه کنید و دوباره تفت دهید. رب گوجه فرنگی برای خوش طعم کردن و خوش رنگ کردن این غذا بسیار مناسب است.
در این بخش از تهیه اشکنه وقتی پیاز را به رب اضافه کردید و دوباره تفت دادید مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را به پیاز و رب گوجه فرنگی بی افزایید، شنبلیله خشک شده را نیز اضافه کنید مواد را با هم ترکیب کنید. در این فاصله بد نبست کمی در باره خواص شنبلیله بدانید. شنبلیله امروزه به عنوان یک ادویه استفاده می شود. در واقع می توان گفت شنبلیه دارای خواص بسیار زیادی است و شامل مواد مقوی از جمله فیبر، مواد معدنی کافی برای بدن مثل آهن و منیزیم است. شنبلیله برای رفع کم خونی، پایین آوردن تب، درمان گلو درد، رفع بی خوابی، درمان التهاب و دیابت و... بسیار مناسب و مفید است.
مرحله دوم تهیه اشکنه:
در مرحله دوم تهیه اشکنه بعد از اینکه شنبلیله خشک را به پیاز و رب گوجه فرنگی اضافه کردید بعد نوبت به آرد می رسد. آرد را کم کم به این مواد اضافه کنید و به صورت متوالی تفت دهید تا آرد گلوله گلوله نشود. بعد از آن سیب زمینی هایی که از قبل پوست گرفتید و شستید را به صورت مربع های کوچک خرد کنید و به بقیه مواد اضافه کنید. حالا که مواد اشکنه یکدست و آماده شد حدود 3 لیوان آب به آن اضافه کنید، حرارت شعله را زیاد کنید تا آب موجود در اشکنه خیلی زود به جوش بیاید. بعد که آب به جوش آمد تخم مرغ ها را درون قابلمه اشکنه بشکنید و هم بزنید تا تخم مرغ سفت و خودش را بگیرد. بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و غذا را در ظرف مورد نظر سرو کنید و با نان ترید کنید و میل نمایید. نوش جان.
در انتها می خواهم اندکی شما را با اشکنه این غذای لذیذ و پر خاصیت آشنا سازم. این غذا یکی از اصیل ترین و قدیمی ترین غذا های ایرانی است که در سال های خیلی دور مردم شهر خراسان این غذا را طبخ می کردند. هم اکنون در سراسر ایران در انواع مختلفی تهیه می شود. در قدیم به علت در دسترس نبودن مواد غذایی اکثر مردم از مواد غذایی که خودشان تولید می کردند استفاده می کردند. اکثر مردم آن زمان دامدار و کشاورز بودند از روی اجبار غذایی را طبخ می کردند که هم مواد آن در دسترس بود و هم اینکه هزینه کمی داشته باشد اشکنه هم یکی از آن غذاها بود. این غذا را می توان تقریبا شبیه غذا های خورشی یا خوراکی شبیه به آبگوشت دانست که در آن نان را ترید کرده و میل می نمایند. بعضی ها اشکنه را نان خورشی که از پیاز، روغن و آرد تهیه می کنند و درون آن تخم مرغ می شکنند، تعریف می کنند.