سلامی مجدد خدمت تمام عاشقان آشپزی دارم. امروز آمده ایم تا یکی دیگر از غذا های خوشمزه و محبوب خطه کردستان به اسم خورش قیسی را به شما عزیزان دوست داشتنی معرفی کنیم. خورش قیسی همانطور که از اسمش مشخص است چاشنی اصلی آن قیسی می باشد. اگر چه دستور تهیه این خورش برای کردستان می باشد اما امروزه در جای جای ایران این غذا را با انواع مختلفی مواد اولیه دیگر تهیه می کنند. خورش قیسی غذایی پر از خاصیت است و برای افراد کم خون بسیار مفید است. با ما با پخت مرحله به مرحله این خورش لذیذ همراه باشید.
مرحله اول تهیه خورش قیسی:
در مرحله اول تهیه خورش قیسی باید قبل از هر کاری به آماده سازی مواد اولیه پرداخت. در این مرحله قیسی ها را شسته در ظرفی قرار دهید و در نصف پیمانه آب بخیسانید. آلو ها را نیز به همین منوال شسته در ظرفی گذاشته و در 1/2 پیمانه آب بخیسانید. گوشت بدون استخوان در صورت تمایل ماهیچه ای را به قطعات حدود 3 سانتی برش دهید و کنار بگذارید. تمامی این کارها را که انجام دادید به معنای آن است که تقریبا بخشی از مراحل اولیه تهیه خورش قیسی را انجام داده اید. در این غذا به پیاز داغ جیپسی نیاز دارید پس باید از قبل تهیه کنید. پیاز ها را خلالی یا هر نوع که دوست داشتید با چاقو یا نایسر دایسر خرد کنید. در یک قابلمه مقداری آب بریزید و روی حرارت قرار دهید صبر کنید تا به جوش بیاید. بعد از اینکه به جوش آمد پیاز های خرد شده را به آن بی افزایید. بگذارید یک ربع کامل داخل آب بپزد. بعد از این مدت زمان پیاز ها را آبکش کنید و در ظرفی آب یخ بریزید و به مدت یک ربع بگذارید بماند. سپس آبکش کنید و صبر کنید تا آب آن کاملا گرفته شود. یک تابه را روی گاز بگذارید مقداری زیاد روغن داخل آن بریزید و اجازه دهید داغ شود سپس پیاز ها را اضافه کنید بگذارید سرخ شوند.
مرحله دوم تهیه خورش قیسی:
در مرحله دوم تهیه خورش قیسی یک عدد پیاز را پوست بگیرید و بشویید سپس روی تخته مخصوص آشپزخانه به صورت نگینی خرد کنید. یک قابلمه را روی گاز با حرارت ملایم قرار دهید مقداری روغن اضافه کنید و کمی که داغ شد پیاز های خرد شده را بی افزایید، کمی تفت دهید تا سبک و نرم شود سپس کمی زردچوبه اضافه کرده تا رنگ پیاز ها طلایی شود سپس گوشتی هایی را که از قبل خرد کردید اضافه کنید. گوشت ها را آنقدر با پیاز تفت دهید تا تغییر رنگ بدهند بعد مقداری آب جوش را به آن اضافه کنید و زیر حرارت را زیاد کنید تا به جوش بیاید. زمانی که جوش آمد کف سطح غذا را با ملاقه ای بردارید و حرارت را کم کنید و اجازه دهید به آرامی گوشت بپزد تا جایی که آب آن تبخیر شود و فقط 1/2 پیمانه آب باقی بماند.
مرحله سوم تهیه خورش قیسی:
در مرحله سوم تهیه خورش قیسی بعد از اینکه آب گوشت تبخیر شد و به مقدار مورد نظیر رسید قیسی و آلویی که از قبل خیس دادید را به همراه آب آنها به گوشت که به خوبی پخته شده اضافه کنید. این مواد را روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش آید. در این فاصله یک تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید مقداری روغن در آن بریزید، سپس رب را اضافه کنید و رب را تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. بعد که رب را تفت دادید نمک، فلفل، زعفران دم کرده را به همراه شکر، آبلیمو و پیاز چیپسی که از قبل تهیه کردید را به آن اضافه کنید. مواد آماده شده را به گوشت، قیسی و آلوی در حال پخت بی افزایید. سعی کنید خورش را زیاد هم نزنید یا اینکه به اصطلاح زیرو رو نکنید. فقط با قاشق مقداری لابه لای غذا را باز کنید و بگذارید به مدت 30 دقیقه همه مواد باهم پخته شوند و به خورد هم بروند و پخته شوند. توجه داشته باشید که غذا نباید زیاد روی حرارت قرار بگیرد چون باعث له شدن قیسی و آلو ها می شود. خورش قیسی باید کمی آب داشته باشد. غذا که آماده شد در ظرف مورد نظر آن را سرو کنید و با برنج میل نمایید. نوش جان
در پایان مطلب لازم دانستم کمی درباره خواص ماده اصلی تهیه این غذا یعنی قیسی صحبت کنم. قیسی منبع غنی از فیبر می باشد. فیبر موجود در این میوه خشک برای پیشگیری از بیماری هایی نظیر سرطان، دیابت بسیار مؤثر است و عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.