در این روزهایی که همه ما مردم جهان مجبور به خانه نشینی شده ایم روی به سوی کارهایی آورده ایم که همگی به محیط خانه محدود می شود، حتی کارهایی که شاید یکبارم در زندگیمان انجامش نداده باشیم، ساده ترینش را بخواهم مثال بزنم همین پخت نان. فارغ از این شرایط همواره در بیشتر مناطق روستایی ایران طبخ نان توسط هر خانوار و در تنورهای شخصی انجام می شود و خیلی از ماها در بوم گردی هایمان یکبار هم که شده حوسش را داشته ایم که خمیر را از دستان سخاوتمند زن روستایی بگیریم، خودمان صافش کنیم و به تنور بچسبانیمش... بسم الله همین حالا شروع کنید، همین حالا که فرصتش مهیاست.
شما هم مثل من می توانید این کار را در منزلتان انجام دهید، البته این را هم بگویم که پخت نان کوردی برای من ارثیه آباو اجدادی ست. نان کوردی نانی ست مناسب برای صبحانه، ناهار و شام، برای صبحانه آن را ساده بپزید ولی برای ناهار یا شام داخلش کمی ادویه یا گیاهان خشک معطر اضافه کنید. با این مقدار مواد اولیه برای 6 تا 8 عدد نان کافیست.
مرحله اول تهیه پخت نان کوردی در منزل:
یک فنجان آب داغی که انگشت را نمی سوزاند، داخل یک کاسه بریزید سپس یک بسته مخمر را به آن اضافه کنید و همش بزنید تا دانه های مخمر در آب داغ حل شود، این مایه را کنار بگذارید تا 15 دقیقه بماند و روی آن حباب های کوچک ظاهر شود.
(اگر قصد دارید نان را به صورت روزانه طبخ کنید، خمیرمایه را به صورت فله ایی بخرید و در منزل داشته باشید ولی حتما توجه کنید که مخمری که می خرید تازه باشد). بهتر است آرد معمولی یعنی همان آرد گندمی که در نانوایی ها موجود است تهیه کنید. (ما خوشبخانه یک گونی آرد عشایری خوب داریم!)
مرحله دوم تهیه پخت نان کوردی در منزل:
3 فنجان آرد را داخل یک کاسه یا ظرف بزرگ و دهان گشاد بریزید، یک فنجان آب، یک قاشق غذاخوری نمک، و مایه خمیرمایه فعال را هم اضافه کنید، از دستتان کمک بگیرید و همه مواد را به خوبی با هم قاطی کنید، بعدش سه قاشق غذاخوری روغن مایع به آن بی افزایید.
ما به جای روغن مایع از روغن آب شده کرمانشاهی استفاده می کنیم، ولی شما عزیزان حالا که در محدودیت قرنطینه به سر می برید از مواد لازم موجود در آشپزخانه تان بهره بگیرید. خمیر را حسابی با دستتان ورز دهید و کمی گردش کنید و در وسط ظرف قرارش بدهید.
مرحله سوم تهیه پخت نان کوردی در منزل:
ظرف را با خمیر داخل آن درون یک کیسه پلاستیک کاملا تمیز قرار دهید و قسمت بالای پلاستیک را جمع کرده و گره بزنید. برای این که نان نرم و خوشمزه ایی داشته باشید باید خمیر را به همین شکل در محیطی گرم قرار دهید، بهترین محل همان آشپزخانه تان است. بگذارید به مدت تقریبا یک ساعت بماند تا خمیرمایه سبب پف کردن خمیر بشود.
مرحله چهارم تهیه پخت نان کوردی در منزل:
پس از یک ساعت، گره کیسه پلاستیکی را باز کنید، دستتان را با روغن مایع کمی چرب کنید، سپس از خمیر گوله هایی به اندازه یک سیب کوچک بردارید. یک سینی فر مفتولی را روی گاز قرار دهید، گاز را با حرارت ملایم روشن کنید سپس یک سینی گرد فر را روی سینی مفتولی بگذارید، داخل سینی فر چند قطره روغن بچکانید و کف آن را کاملا چرب کنید.
گوله خمیر را با دست صاف کنید ته به اندازه یک بشقاب شود، خمیر را داخل سینی بی اندارید، می بینید که به مرور روی سطح نان حباب می زند، وقتی یک سمت طلایی شد، برگردانید تا سمت دیگر آن هم بپزد. به جای سینی مفتولی فر می توانید از شعله پخش کن استفاده کنید. به جای سینی گرد فر می توانید از تابه استفاده کنید. حتما توجه داشته باشید که حرارت گاز را کم کنید و از بزرگترین شعله استفاده کنید تا گستره حرارت بیشتر باشد و حتما از سینی مفتولی یا شعله پخش کن کمک بگیرید.
برای خوشمزه تر شدن این نان می توانید در خمیر آن از گیاهان خشک شده استفاده کنید؛ مثلا آویشن، زیره، شوید خشک یا پونه، یا برای این که رنگ آن خوش رنگ شود مقدار خیلی کمی به آن زردچوبه بی افزایید. (این مواد معمولا در آشپزخانه هایمان یافت می شود پس از آن ها استفاده کنید تا با داشتن محدودیت در این ایام بتوانید نانی خوشمزه برای خود و اعضای خانواده تان آماده کنید)