با فرا رسیدن فصل گرما، شاهد ریختن توت های سفید از شاخه های این درخت بر روی زمین بخصوص در کف حیاط خانه های قدیمی هستیم. بهترین راه برای استفاده از این میوه شیرین ضمن مصرف تازه آن، خشک کردن و انبار کردن آن است، چرا که می تواند به عنوان یکی از تنقلات مفید در پاییز و زمستان به حساب آمده و برای افراد دیابتی مکمل چای تلخ و جایگزینی برای مصرف قند باشد.
در ادامه روش خشک کردن توت سفید را برای شما عزیزان شرح می دهم، بنده قول می دهم که اگر نکات گفته شده را مو به مو رعایت کنید توت خشک شما در نهایت با نمونه بازاری آن تفاوتی نخواهد داشت.
نکته: برای خشک کردن توت سفید 2 روش وجود دارد 1. خشک کردن توت به شکل طبیعی 2. خشک کردن توت با فر/مایکروفر
روش اول که همان خشک کردن توت به روش طبیعی و سنتی آن است بهترین روش خواهد بود و تاکید من هم بر همین روش است. روش دوم که با فر یا مایکروفر انجام می شود اگرچه مدت زمان خشک کردن توت کاهش پیدا می کند ولی توت خشک حاصل حالت کاراملی( عسلی) دارد و به نمونه بازاری آن شباهت کمتری دارد و بیشتر برای کسانی توصیه می شود که دوست دارند توت نرم تری بخورند. این را هم فراموش نکنید که توت های کاراملی باید در مدت زمان کمتری به مصرف برسند چرا که احتمال خراب شدن آن ها یا آفت زدگی آن ها شود. در ادامه هر دو روش را برایتان توضیح خواهم داد.
مرحله اول روش تهیه توت خشک مرغوب در خانه ( توت خشک خانگی):
مقدار توتی که برای خشک کردن استفاده می کنید بستگی به خودتان دارد(مقدار خاصی مد نظر نیست)، سعی کنید توت های تازه چیده شده را مورد استفاده قرار دهید، از تور یا پارچه ایی تمیز استفاده کرده و شاخه های درخت را بتکانید تا توت ها روی پارچه یا توری ریخته و با کف زمین اصابت نداشته باشند.
* اگر از توت های جمع کرده از روی زمین استفاده می کنید، باید آن ها را با دقت پاک کنید یعنی سنگ ریزه ها، برگ های اضافی و ... را از آن جدا نمایید.
این نکته را حتما در نظر داشته باشید که توت ها را نباید بشویید چون سیاه شده و روند خشک شدن آن ها با گندیدگی همراه می شود، پس بهترین روش همان استفاده از پارچه یا توری است آلودگی توت ها به حداقل ممکن برسد.
مرحله دوم روش تهیه توت خشک مرغوب در خانه (توت خشک خانگی):
مهم ترین مرحله در تهیه توت خشک خانگی انتخاب محلی در خانه است که برای خشک کردن توت استفاده می کنید، حتما حتما باید 1. سایه باشد ولی تاریک نباشد 2. هوا در جریان باشد 3. در جایی عاری از هرگونه جانور/حشرات موذی و یا مورچه باشد
پارچه ایی تمیز را در محل انتخابی پهن کنید و توت های تازه را روی آن پخش کنید، سعی کنید که توت ها روی هم تلنبار نشوند. سپس یک توری تمیز را روی توت ها انداخته و اطراف آن ها را جسمی سنگین قرار دهید تا باد توری را جا به جا نکند.
مرحله سوم روش تهیه توت خشک مرغوب در خانه (توت خشک خانگی):
بعد از سه روز، به توت ها سر بزنید، توری را از روی آن بردارید و با دست توت ها را کمی جا به جا کنید تا همه قسمت های آن در معرض هوا قرار بگیرد، مجددا روی آن ها را با توری بپوشانید و بگذارید تا حداکثر یک هفته دیگر هم بمانند، در طی این مدت گهگاه به آن ها سر بزنید و توت ها را جا به جا کنید.
خشک شدن توت ها بستگی به نوع توت و محل قرار دادن آن ها و مقدار جریان هوا دارد.
پس از خشک شدن توت ها، آن ها را وارسی کنید، آن هایی که درشت و سالم هستند جدا کنید و برای مصرف روزانه و به عنوان تنقلات کنار بگذارید، توت های خشکِ شکسته با مرغوبیت کمتر را برای تهیه شیره توت جدا کنید.
نکته: در رابطه با روش دوم یعنی استفاده از مایکروفر یا فر برای خشک کردن توت می توان گفت که باید: کف سینی را کاغذ پخت بی اندازید سپس توت ها را روی سطح آن کاملا پخش کنید، فر را با دمای 90 درجه سانتی گراد روشن کنید تا کاملا گرم شود سپس سینی را داخل فر قرار دهید اجازه دهید حدودا 20 دقیقه با همین دما فرآیند خشک شدن انجام شود سپس دما را به 70 تا 60 درجه کاهش دهید و بگذارید تا 30 تا 50 دقیقه دیگر بماند تا توت ها کاملا خشک شوند، در طی این مدت توت ها را چندین بار جا به جا نمایید.