نخود از حبوباتي است كه سرشاراز پروتئين و با ارزش غذايي بالا مي باشد که ازآن غذاهاي مختلفي از جمله فلافل تهيه مي شود. شايد اصالت اين غذا متعلق به كشورهاي عربي باشد ولی بيشتر در مناطق جنوبي كشورمان رواج دارد و به خاطر طعم و مزه بي نظير آن، امروزه فراگیر شده و در هر نقطه از کشورمان آن را تهیه و مصرف می کنند. فلافل با روشهاي مختلفي طبخ مي شود اما ماده اصلی آن نخود می باشد. این غذا جزو غذاهاي فست فودي محسوب مي شود و بیشتر به عنوان غذای سرد و به صورت ساندویچ در مغازه ها ارائه می شود. راز خوشمزگي اين غذا به نوع پخت آن و مدت زماني است كه براي تهيه آن صرف مي كنيد بستگی دارد. پس می توانید اين غذا را در خانه تهيه کرده ودرقالب ساندويچ از خوردن آن لذت ببريد.
مرحله اول تهیه فلال
قبل از انجام هر كاري ابتدا نخود را 24 ساعت قبل از پخت فلافل خيس كنيد. تا كاملا نرم شده و نفخي آن برطرف شود در صورت امكان آب نخود را چند بار عوض كنيد. پس از آنكه نخود ها به خوبي خيس خوردند آنها را آبكشي كرده و دو بار با چرخ گوشت چرخ كنيد. مي توانيد اين كار را با غذا سازهم انجام دهيد وبايد نخود خوب نرم و له شود. سپس سير و پياز و سيب زميني ها را هم چرخ كنيد و دوباره همه مواد را باهم چرخ كنيد تا ريزتر و نرم تر شوند. براي چرخ كردن مايه فلافل از قسمت تنگ تر چرخ گوشت استفاده كنيد تا مخلوطي بسيار ريز و چسبناك بدست آيد. در صورت تمايل جعفري را هم با مواد چرخ كنيد يا با چاقو بسيار ريز خرد كنيد و به مواد فلافل اضافه كنيد. دو قاشق غذا خوري آرد نخود چي بزنيد تا مايه حالت انسجام داشته باشد.
در ادامه، طعم دهنده ها شامل: فلفل قرمز و سياه، نوك قاشق چايخوري پودرزيره، ادويه كاري، نمك و كمي هم زرد چوبه به مايه فلافل زده و آنها را خوب هم بزنيد و زير و رو كنيد تا مواد يكدست شوند. بعضي ها از تخم مرغ هم داخل فلافل براي انسجام آن استفاده مي كنند اما در صورتي كه از نخود خام استفاده مي شود مايه خودش به حد كافي چسبناك مي شود و ديگر نيازي به زدن تخم مرغ نخواهيد داشت ولي افرادي هستند كه از نخود پخته براي فلافل استفاده مي كنند كه در اين صورت مي توان تخم مرغ را براي قوام و انسجام مايه فلافل استفاده كرد. ولی برای فلافل بهتر است از نخود خام استفاده شود.
در صورتي كه تمايل داريد فلافل ها بعد از پخت حالتي پوك و پفكي داشته باشد مي توانيد كمي بيكينگ پودر به مايه اضافه كنيد. براي جلوگيري از خشك شدن فلافل هنگام پخت، مقدار كمي هم آب تقریبا دو تا سه قاشق غذا خوری به مايه فلافل اضافه كنيد و ورز دهيد. بعد از اينكه مخلوط بدست آمده خوب ورز داده شد و چسبناك شد آن را چند ساعت داخل يخچال نگهداري كنيد تا طعم مواد به خورد هم رود. چون اين كار به خوشمزه ترشدن فلافل كمك مي كند.
مرحله دوم تهیه فلافل
ماهيتابه را روي حرارت گذاشته و روغن بريزيد. وقتي روغن خوب داغ شد با دستگاه مخصوص، مايه فلافل را قالب زده وبعد از پر شدن قالب آن را با قاشق فشاردهيد تا هنگام قرار گرفتن در داخل ماهيتابه از هم وا نروند. فلافل ها را به آرامي داخل روغن قراردهيد و از پرت كردن فلافل ها داخل روغن خودداري كنيد. چون اين كار باعث پاشيدن روغن به بیرون تابه می شود. بعد از اينكه فلافل ها را به طور منظم در ماهيتابه قرار داديد اجازه دهيد كه به آرامي سرخ شوند. اگر قالب مخصوص نداريد مي توانيد اين كار را با دست انجام دهيد. مقداري از مايه برداشته و با دست به آن شكل دهيد و داخل روغن قرار دهيد. حرارت زير تابه بايد ملايم باشد تا فلافل ها به طور كامل مغز پخت شوند. پس از اينكه يك طرف فلافل ها سرخ شد آن ها را برگردانيد تا طرف ديگر هم سرخ شود. بهتراست روغن موجود در ماهيتابه بيشتر باشد تا فلافل ها با روغن كافي سرخ شوند و در صورت كم بودن روغن در نهايت فلافل ها خشک می شوند.
مرحله سوم تهیه فلافل
تمام فلافل ها را به ترتيب سرخ كنيد و آنها را داخل يك توري يا روي يك دستمال قرار دهيد تا روغن اضافي آنها گرفته شود. اگر مخلوط تهيه شده از وعده غذايي شما بيشتر باشد، مي توانيد آن را بسته بندي كرده و در فريزر نگهداري كنيد تا در دفعات بعدي پخت فلافل، از آن استفاده كنيد. فلافل را مي توانيد در نان ساندويچ يا هر نان ديگري كه دوست داريد همراه با گوجه فرنگي و خيار شور و كاهو وانواع سس ها ميل نماييد.