بژی که در زبان کردی به معنای " زندگی کن " می باشد، نوعی شیرینی سنتی و خوشمزه است که اصالت آن به استان های غربی کشور و به خصوص استان کرمانشاه بر می گردد. این شیرینی از گذشته های دور مورد پسند بسیاری از مردم واقع بوده است. بژی علاوه بر خواص فراوانی که دارا است، بسیار هم پر انرژی بوده و به راحتی فرد را سیر می کند. این ویژگی بژی در کنار ماندگاری طولانی مدت آن و عدم فاسد شدن زود هنگامش، موجب شده است که خوراکی مناسبی جهت استفاده در مسافرت ها باشد.
تهیه این شیرینی کار آسانی بوده و در تمامی فصول سال امکان پذیر است. فلسفه نام گذاری این شیرینی برگرفته از معنا آن که " از این شیرینی بخور تا زنده بمانی " ، می باشد. روغن حیوانی کرمانشاهی که در اصطلاح کوردی به آن روغن دان نیز می گویند، یکی از مواد مورد استفاده در این شیرینی می باشد که کالری بسیار بالایی دارد. از این روغن جهت بازگرداندن نیروی تحلیل رفته در بیماران، زنان بارداری که به تازگی فارغ شده اند و نیز کودکانی که در سنین رشد به سر می برند، استفاده می شود.
روغن حیوانی کرمانشاهی خاصیت ضد التهابی داشته و ماساژ آن به نقاطی از بدن که احساس درد و ناراحتی دارند، موجب تسکین این نوع درد ها و درد های استخوانی گشته و گرمی استخوان ها را به دنبال دارد. استفاده از روغن حیوانی در پخت غذاها زمینه استحکام و سلامت استخوان ها و دندان ها را به دلیل دارا بودن مواد و عناصر معدنی مورد احتیاج بدن، فراهم می کند. استفاده از این روغن به شرط عدم افراط در مصرف آن و نیز تحرک بدنی کافی، مزایای بسیار زیادی را برای فرد در پی خواهد داشت. این روغن همچنین روند هضم غذا را بهبود بخشیده و در درمان بیماری های التهابی روده و نیز دستگاه گوارش، تاثیر بسیار چشمگیری خواهد داشت. در یک عبارت کلی، روغن حیوانی کرمانشاهی موجب افزایش قوای جسمانی بدن و تقویت سیستم ایمنی آن در مقابل بیماری های گوناگون می گردد.
مرحله اول پخت شیرینی بژی:
ابتدا یک لیتر شیر را درون قابلمه ای ریخته و روی شعله ملایم قرار می دهیم، پس از این که شیر تا حدودی گرم شد، به آرامی شکر را به آن افزوده و هم می زنیم. تا زمانی که شیر به جوش بیاید آن را هم زده و پس از آن شعله گاز را خاموش می کنیم. سپس نصف لیوان روغن حیوانی را به شیر و شکر اضافه کرده و آن را کنار می گذاریم تا با محیط هم دما شود.
هل، زردچوبه، بیکینگ پودر، وانیل، پودر رازیانه، نمک و گلاب را به شیر سرد شده می افزاییم و با استفاده یک قاشق آن را به آرامی هم می زنیم. پس از خنک شدن شیر، آرد گندم را به آرامی به شیر اضافه می کنیم و سپس تا زمانی که یک خمیر یک دست حاصل شود، آن را ورز می دهیم. میزان آرد افزوده باید به اندازه ای باشد که خمیر به دست آمده نه خیلی شل و نه خیلی سفت باشد، بلکه مقدار آرد بایدبه گونه ای باشد که خمیر به دست نچسبد.
سپس به اندازه یک گلوله کوچک از خمیر مورد نظر بردارید و با دست و یا در صورت تمایل با هر نوع قالبی که دوست دارید، به شکل های گوناگون در آورده و روی یک سینی خشک قرار دهید. توجه داشته باشید که ضخامت بژی ها به حدی نباشد که پس از سرخ کردن، درون آن ها خمیری باقی بماند. پس سعی کنید آن ها را تقریبا نازک شکل دهید. بژی های موجود بر روی سینی را به مدت نیم ساعت در دمای اتاق قرار دهید تا استراحت کرده و اندکی خشک شوند.
مرحله دوم پخت شیرینی بژی:
اکنون خمیر آماده سرخ شدن است. در ماهیتابه ای به اندازه ای روغن بریزید که سطح آن بر روی بژی ها قرار بگیرد. این کار موجب طلایی شدن بژی ها در حین سرخ کردن می شود. پس از داغ شدن روغن، بژی ها را به آرامی در آن قرار دهید.
مرحله سوم پخت شیرینی بژی:
توجه داشته باشید که ملاک سرخ شدن بژی ها فقط خام نبودن آن ها است. یکی از ویژگی های بژی این است که به سرعت سرخ شده و طلایی می شود. پس دقت کنید که آن ها را سریعا در روغن زیر و رو کنید تا نسوزند. در انتها به منظور افزودن شیرینی بیشتر به بژی، پس از سرخ شدن می توانید مقداری شکر روی آن ها بپاشید. اکنون بژی آماده خوردن است. نوش جان!