نان در واقه مانند برنج جزو وعده های غذایی اصلی ما ایرانی ها ست و در وعده غذایی شام و صبحانه جزو جدا نشدنی میزها و سفره های غذایی ما ایرانی هاست. نانها انواع مختلفی دارند و یکی از خوشمزه ترین نانها که بسیار سریع و اکثرا بدون نیاز به استفاده از پودر خمیر مایه درست می شود ، فتیر است.فتیر ( فطیر ) نوعی نان است که در تهیه ان معمولا ازخمیر مایه استفاده نمی شود و خمیر ان ور نیامده باشد و یا کم ور امده باشد.نان فتیر در اکثر مناطق ایران درست می شود و از نظر تاریخی تهیه این نان به زمان قوم یهود بر می گردد.
فتیرها در جاهای مختلف ایران با مواد مختلف و به شکلهای مختلفی و با نامهای مختلفی (کیلی فطیر- فطیر کزک - فطیر اراک- فطیر استارا و ...) درست می شوند.مثلا برخی از انواع انها با اب درست می شوند و برخی با شیر تهیه می شوند و برخی مدلها با کره درست می شوند و برخی با روغن مایع . در تهیه فتیر به روش سنتی ، فتیر را در تنور می پختند اما امروزه در فر نیز ان را درست می کنند.
در این مطلب طرز تهیه فطیر را که شامل شیر و شکر و آرد و تخم مرغ و کنجد و روغن مایع و نمک و زردچوبه و سیاده دانه و زرده تخم مرغ و مایه خمیر است را برایتان می نویسم و امیدوارم ان را در منزل تهیه کرده و همراه با صبحانه با کره و پنیر و مربه و عسل میل کنید و یا بعنوان یک میان وعده خوشمزه استفاده نمایید.
مرحله اول تهیه نان فتیر :
ابتدا و برای شروع تهیه این نان خوشمزه ، داخل یک قابلمه 500 گرم شکر و 1 کیلو گرم شیر و 1/2 لیوان روغن مایع و 3 عدد تخم مرغ را می ریزیم و قابلمه را روی حرارت قرار می دهیم و مواد را داخل قابلمه هم می زنیم تا با هم مخلوط شوند و شکر کاملا در شیر حل شود و مخلوط ما ولرم شود.
مرحله دوم تهیه نان فتیر :
سپس در ادامه در این مرحله ، آرم آرام 1/5 کیلو آرد و 1 قاشق چایخوری نمک و 1 قاشق چایخوری زردچوبه و 1 قاشق غذاخوری سیاه دانه و 1 قاشق غذاخوری مایه خمیر را به مواد مرحله قبل اضافه می کنیم و با انها مخلوط می کنیم و بعد از مخلوط شدن خمیر را با دست ورز می دهیم ( در صورتی که خمیر چسبناک بود مقدار بیشتری آرد به مواد اضافه می کنیم تا خمیر یکدستی داشته باشیم که به دست نچسبد).
مرحله سوم تهیه نان فتیر :
سپس در ادامه در این مرحله ، روی خمیر نان اماده شده را با پارچه یا سلفون می پوشانیم و به خمیر برای مدت 1 ساعت در جایی گرم استراحت می دهیم تا حجمش دوبرابر شود.
مرحله چهارم تهیه نان فتیر :
سپس در ادامه در این مرحله ، وقتی خمیر حجمش دو برابر شد ، از خمیر چونه هایی یک اندازه جدا می کنیم و با وردنه روی یک سطح ارد پاشی شده ، چونه های خمیر را به شکل گرد باز و پهن می کنیم.سپس با قاشق و یا چنگال روی خمیر را به شکل دلخواه تزیین می کنیم و سوراخ سوراخ می کنیم ( این کار کمک می کند تا سطح فتیر هنگام پخت ترک نخورد ) . سپس روی نانهای فتیر را با کمک قلمو از مخلوط زردچوبه و زرده تخم مرغ می مالیم تا خوشرنگ شود ( در صورت تمایل می توان از مخلوط زرده تخم مرغ و زعفران دمکرده نیز برای رومال نان استفاده کرد) .
مرحله پنجم تهیه نان فتیر :
سپس در ادامه در این مرحله ، کف یک سینی فر را با روغن مایع چرب می کنیم و یا کاغذ روغنی می اندازیم و فتیر ها را در سینی فر می گذاریم و سینی را داخل فر با حرارت 200 درجه سانتی گراد برای مدت 30 دقیقه قرار می دهیم تا بپزند و اماده شوند.
مرحله ششم تهیه نان فتیر :
سپس در ادامه در این مرحله ، آرموقتی نان پخت انها را از فر بیرون می اوریم و در ظرف مناسبی قرار می دهیم و برای وعده غذایی صبحانه این نان خوشمزه را همراه با پنیر و کره و عسل و مربا و ... با چای میل می کنیم و یا بعنوان یک میان وعده خوشمزه برای بچه ها در مدرسه ان را استفاده می کنیم .نوش جان