کماج نانی سنتی و خوش طعم از کویرهای ایران که در آنجا به عنوان یکی از اصلیترین شیرینی های محلی هم حساب میشود.مواد اصلی آن آرد و شکر است. با وجود ظاهر ساده و فرآیند پخت نه چندان پیچیده اش، محبوب ترین شیرینی در این منطقه است. کماج نوعی نان سنتی است که تقریباً در تمام مناطق استان یزد پخته میشود، که در مواد اصلی آن تفاوت زیادی هست، به گونهای که کماج پخته شده در بافق را میتوان به عنوان نوعی کیک سنتی معرفی کرد. این نان از آرد گندم، مخمر نانوایی، روغن گاو، تخم مرغ و نمک تهیه می شود. برای تزیین از گشنیز، سیاه دانه، گل زرد یا همان گلرنگ و کنجد استفاده می شود که نان را بسیار سالم و مقوی می کند. کماج را می توان هم به عنوان نان در کنار غذای اصلی سرو کرد و هم به عنوان غذای اصلی در صورت کمبود سایر غذاها و اگر این دستور غذا را در سایت مامی فود امتحان کردید و آن را دوست دارید، لطفا ستاره بگذارید. این به ما کمک می کند رشد کنیم و به بسیاری از دوستداران غذا مانند شما که به دنبال یک دستور العمل آزمایش شده و کامل هستند دسترسی پیدا کنیم.
مرحله اول تهیه دو نوع کماج سنتی
درست کردن کماج داخل تابه هم قابل پخت و بسیار راحت است. می توان آن را با نان و گردو در صبحانه یا میان وعده سرو کرد. می توانید از مایه نان بربری و سنگک استفاده کنید یا آرد و مایه را مخلوط کنید. برای این کماج شما اول این مواد را آماده کنید. ۱/۵ لیوان آرد (یا می توانید از خمیر نان بربری به جای آرد و مخمر و آب و نمک استفاده کنید) + ۱ قاشق غذاخوری مخمر + ۱ لیوان آب گرم + ۱ قاشق چایخوری نمک کامل +۱ عدد تخم مرغ + ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری ماست + ۱ قاشق غذاخوری سیاه دانه + ۱ قاشق غذاخوری دانه گشنیز آسیاب نشده + ۱ قاشق غذاخوری گیاهان معطر خشک مانند ترخون (اختیاری) + ۱ قاشق چایخوری زردچوبه یا ادویه مخلوط (اختیاری) + روغن مایع + گلرنگ نیاز دارید را آماده کنید.
مرحله دوم تهیه دو نوع کماج سنتی
اگرخمیر بربری در دسترس نیست، ۱/۵ لیوان آرد را به تدریج با آب ولرم مخلوط کنید تا خمیر به دست نچسبد. آب را کم کم اضافه کنید تا خمیر شل نشود. سپس مایه را با چند قاشق آب گرم و ۱/۲قاشق غذاخوری شکر مخلوط کرده و بعد از 5 دقیقه روی خمیر بریزید و خمیر را با دست به مدت 3 تا 4 دقیقه ورز دهید. خمیر را در ظرفی قرار دهید که حداقل دو برابر آن باشد زیرا با آماده شدن خمیر حجم آن دو برابر می شود. خمیر را در ظرف ریخته و در جای گرم قرار دهید. خمیر بعد از حدود یک ساعت پف می کند. هر وقت حجم خمیر دو برابر شد یعنی آماده است.
مرحله سوم تهیه دو نوع کماج سنتی
تخم مرغ، ماست، سیاه دانه، تخم گشنیز، گلرنگ، سبزیجات معطر خشک و نمک را با هم ترکیب کنید (اگر از خمیر بربری استفاده می کنید، نیازی به نمک نیست). هم بزنید و بعد روی خمیر بریزید. خمیر را با دست یا قاشق خوب هم بزنید تا تمام مواد با هم یکدست و ادغام شود، روی سطح ماهیتابه یا قابلمه نچسب کمی روغن بریزید و اجازه دهید مقداری از روغن بماند. وقتی خمیر را در تابه می ریزید ، نباید ضخامت آن بیش از 3 سانتی متر باشد. حرارت را روشن کنید. پس از گرم شدن ظرف، خمیر را روی تابه پهن کنید. خمیر به خاطر موادی که به آن اضافه کرده اید کمی شل می شود، اما نگران نباشید.
مرحله چهارم دو نوع کماج سنتی
وقتی حاشیه های خمیر شروع به جوشیدن کرد، دما را روی حرارت ملایم قرار دهید. حتی می توانید از شعله پخش کن استفاده کنید. درب ظرف را بگذارید تا خمیر کم کم در عرض 20 دقیقه بپزد. وقتی یک طرف کماج پخت و طلایی شد، با یک سینی یا دو کفگیر آن را بلند کرده و برگردانید، و کمی روغن به سطح تابه اضافه ودرب آن را بگذارید تا طرف دیگر آن حدود 10-15 دقیقه بپزد و روی آن طلایی می شود
مرحله ششم تهیه کماج کیک سنتی
دستور دوم برای 25 کماج همدانی :در ابتدا باید فر را روی 160 درجه سانتیگراد و یا ۳۲۰ درجه فارنهایت گرم کنید و توی سینی را با کاغذ روغنی بپوشانید و یا کمی چرب کنید. در یک ظرف مواد میانی خمیرکه شامل 3 قاشق سوپ خوری مغز گردو خرد یا پودر شده و 2 قاشق سوپ خوری پودر قند، 1 قاشق چای خوری پودر دارچین را با هم مخلوط کنید و کنار بگذارید. در یک کاسه مناسب 700 گرم آرد ریز الک شده ، 20 گرم مخمر خشک فعال، 180 گرم شکر و 1 قاشق غذاخوری نمک را مخلوط کنید. در ظرفی دیگر ۳ عدد تخم مرغ را با همزن بزنید و بعد 300 میلی لیتر شیر و یا آب و 100 گرم روغن مایع و یا کره ذوب شده را هم اضافه کنید و کمی هم بزنید. در وسط ترکیب آرد یک گودی ایجاد و مواد مرطوب را کم کم اضافه و به آرامی با یک لیسک یا همزن به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه آن را هم بزنید تا خمیر یکدست شود.
مرحله هفتم تهیه کماج کیک سنتی
سپس با کمی روغن توی یک ظرف را کاملا چرب کرده و خمیر را توی آن قرار دهید و درب ظرف را با یک حوله یا نایلون ببندید و به مدت ۱ ساعت کنار بگذارید تا حجم خمیر دو برابر شود. خمیر را بردارید و به آرامی مشت خود را داخل آن فشار دهید تا هوا آزاد شود. در این صورت آن را کمی ورز دهید. به اندازه یک نارنگی از خمیر برداشته وبا مواد میانی پر کنید. میتوانید مقداری را با مخلوط گردو، برخی را با شکلات تخته ای و برخی را بدون مواد میانی پر کنید. سینی فر را کاغذ روغنی بگذارید یا آن را چرب کنید و سپس روی آن را آرد بپاشید. خمیر را روی سطح آردپاشی شده پهن کرده و با استفاده از کاتردایره ای را برش دهید . بعد خمیرهای برش خورده را توی سینی فر چرب شده قرار دهید و کمی پهن کنید. خمیر را نیم ساعت به این حالت استراحت دهید تا حجیم تر شود. با استفاده از قالب های دلخواه یا چنگال روی سطح کماج طرح بزنید
مرحله هشتم تهیه کماج کیک سنتی
در یک کاسه ۱ عدد زرده تخم مرغ + 1 قاشق غذاخوری شیر + 1 قاشق غذاخوری شکر ترکیب و با یک قلم مو روی خمیر را رومال بزنید تا در زمان پخت براق و خوش رنگ شود و بعد با کنجد تزیین کنید. خمیرها را به مدت 30 تا 35 دقیقه در فر از قبل گرم شده قرار دهید و بپزید، تا زمانی که لبه ها کمی طلایی یا قهوه ای شوند. سپس فر را خاموش کنید و اجازه دهید ، کماج ها سرد شوند، قبل از اینکه آنها را از ورقه های کوکی بردارید. می توانید به جای روغن از کره ای که به دمای محیط رسیده و نرم شده است استفاده کنید.برای داشتن کماج های خوشمزه تر می توانید به جای آب از شیر استفاده کنید و یا می توانید به جای روغن از کره ای که به دمای محیط رسیده و نرم شده است استفاده کنید.برای داشتن کماج های خوشمزه تر می توانید به جای آب از شیر استفاده کنید.