به نام خدا سلام به مامی فودی های دلسوز... و خوش اخلاق...
آش دوغ را به روش های گوناگونی می پزند، گاهی افراد آش رشته معمولی را پخته و در انتها مقداری دوغ ترش محلی اضافه کرده، و بعد از چند دقیقه قل زدن حرارت را خاموش می کنند، و از نظر خودشان آش دوغ درست کرده اند. همه ی روش ها درست است، ولی اصل آش دوغ اردبیل به روشی پخته می شود، اکثر مواد آن از جمله سبزی آشی و برنج و سیر و بعضی مواد دیگر آن به وسیله ی جوشیدن در دوغ ترش محلی پخته شود. فقط استثنا نخود را جدا با آب می پزیم و بعد اضافه می کنیم، چون زمان بر است. اگر با قابلمه پخته شود حدودا دو ساعت طول می کشد و اگر با زودپز پخته شود، بین 45 الی 60 دقیقه که مسلما با دوغ نمی شود نخود را پخت.
مرحله اول تهیه آش دوغ مجلسی:
ابتدای کار نخود را باید 24 ساعت قبل در داخل ظرف پر از آبی خیس کرده و دو الی سه بار آبش را عوض می کنیم تا نفخ آن گرفته شود. بعد نخود را بعد از این تمیز شسته و آبکشی کردیم، در داخل ظرف مناسبی ریخته و تا جایی که نخود ها را آب بپوشاند و 3 سانت بالاتر از نخود آب اضافه می کنیم و روی حرارت با شعله متوسط می گذاریم تا پخته شود.
مرحله دوم تهیه آش دوغ مجلسی:
در این فاصله سبزی های آشی عبارت اند از: گشنیز، شوید، اسفناج، تره و جعفری را پاک می کنیم و در داخل ظرف پر از آبی به مدت 30 دقیقه می گذاریم خوب خیس بخورد. سپس تمیز شسته و آبکشی نموده، بهتر است 30 دقیقه آبکش را مورب در جایی خنک بگذاریم، تا خوب آب سبزی ها گرفته شود. (اگر آبکش را مورب بگذارید زود تر از حد معمول آبش گرفته می شود و هم چنین اگر در جای خنک بگذارید سبزی ها پلاسیده و مژده نمی شوند). در آخر سبزی آشی را با استفاده تخته و کارد آشپز خانه ریز خرد کرده و آماده کنار می گذاریم.
مرحله سوم تهیه آش دوغ مجلسی:
دوغ ترش محلی را در داخل قابلمه مناسبی ریخته و روی حرارت اجاق گاز، با شعله متوسط قرار می دهیم. بعد برنج (بهتر است برای کیفیت بیشتر 5 الی 6 ساعت قبل در ظرف پر از آیی بریزیم، تا خیس بخورد تا بعد از پخت سفیدتر و نرم تر شود) را همراه با تخم مرغ و آرد گندم در داخل ظرف مناسبی می ریزیم، و با هم زن دستی دو الی سه دقیقه هم می زنیم تا مواد با هم مخلوط شوند. سپس به دوغ در حال جوش اضافه می کنیم و مدام آرام آرام هم می زنیم تا هم مواد مخلوط شود، و هم آش دوغ ما ته نگیرد. (دقت کنید که این آش دوغ با هم زدن مداوم پخته و جا می افتد، اگر حداکثر بعد از گذشت سه دقیقه هم نزنید زود ته می گیرد).
مرحله چهارم تهیه آش دوغ مجلسی:
در ادامه نخود پخته شده اضافه می کنیم و آش دوغ را هم می زنیم (نخود پخته شده را باید بدون آبش اضافه کنیم، تا آش دوغ رقیق و آبکی نشود).
مرحله پنجم تهیه آش دوغ مجلسی:
سبزی آشی آماده و خرده شده را به آش دوغ اضافه نموده و خوب چند بار آش را هم می زنیم. برای پختن سبزی آشی تقریبا 20 الی 30 دقیقه زمان کافی است، معمولا وقتی رنگ سبزی ها تیره می شود، نشان دهنده پخته شدن سبزی ها است.
مرحله ششم تهیه آش دوغ مجلسی:
در مرحله آخر سیرها را بعد از پوست گرفتن، و تمیز شستن ریز خرد کرده و همراه مقداری نمک و فلفل به آش دوغ اضافه می کنیم. 15 دقیقه برای جوشیدن آش دوغ این مرحله کافی است، توجه کنید که حتما نمک و فلفل را در مراحل پایانی اضافه کنید، تا دوغ بریده بریده نشود.
در این فاصله روغن سرخ کردنی را در داخل تابه مناسبی ریخته، و تابه را روی حرارت با شعله ملایم می گذاریم وقتی که روغن کمی داغ شد نعنا خشک را اضافه می کنیم. پنج دقیقه شاید هم کمتر نعنا خشک را در روغن داغ تفت دهیم کافی است، نعنا داغ آماده می شود حرارت را خاموش می کنیم. بعد از جا افتادن آش دوغ حرارت را خاموش کرده، و مقداری در ظرف سرو بریزید، و با نعنا داغ تزیین نموده و در کنار خانواده محترم میل کنید. نوش... جان...