حلوا نوعي شيريني ايراني است كه در برخي مواقع به عنوان غذا هم از آن استفاده مي شود. بخاطر مقوي بودن آن از قديميترين ايام هم باب طبع همگان قرار ميگيرد. حلوا به گونه هاي مختلفي پخته مي شود و بيشتر در مجالس و مراسم مذهبي و سوگواري مورد استفاده قرار مي گيرد. ولي چون از قديم از شير و روغن و آرد تهيه مي شد، به عنوان يك غذاي كامل استفاده مي شد. بخاطر همین در هر زمان مي شود ازپخت و تناول آن لذت برد.
پس هر موقع كه دوست داشتيد مي توانيد در منزل حلوا بپزيد و همراه خانواده ميل بفرماييد و از لحظات در كنار هم بودن لذت ببريد. حلواي اوماج به روشي غير از روشي كه مرسوم است پخته مي شود و شايد مدت زمان بيشتري لازم باشد تا آماده شود ولي طعم و عطر دلپذيري دارد كه با يك بار خوردن، مزه آن تا مدتها به ياد مي ماند. اوماج در زبان تركي به معناي مخلوط شير و آرد است. البته بعضي مواقع براي تهيه سوپ ها و غذاهاي ديگر، اوماج را از آب هم درست مي كنند. ولي براي حلوا از شير استفاده مي شود. به اين صورت است كه براي آرد موجود به اندازه خيلي كم شير مي ريزيد (مثلا براي يك ليوان آرد ، يك چهارم ليوان شير بريزيد) و آنها را با هم مخلوط كنيد به صورتي كه آرد گلوله گلوله شود و اين مخلوط كردن را به صورت مالشي و دوراني با دست انجام دهيد كه آرد به صورت گلوله هاي خيلي ريز در آيد. اگر آرد خمير مانند و چسبناک شد بايد كمي آرد بپاشيد و به صورت نيمه خشك آن را ورز دهيد تا گلوله ها هم اندازه و ريزتر شوند. اگر اين كار برايتان سخت بود، اوماج را داخل آبكش بريزيد و سعي كنيد آن را از آبكش عبور دهيد تا گلوله ها بسيار ريزتر و يكدست شوند.
مرحله اول تهیه حلوای اوماج
ابتدا براي درست كردن شربت حلوا، مخلوط آب و شكر را داخل قابلمه اي مي ريزيم تا بجوشد و غلظت مناسبي پيدا كند. ادويه ها را هم كه شامل دارچين، پودر هل، ميخك و كمي زعفران را در آب ولرم خيس مي كنيم و در آخر از صافي رد مي كنيم و بعد از آماده شدن شربت به آن اضافه مي كنيم. در صورت تمايل كمي هم گلاب به شربت اضافه كنيد تا عطر آن دلپذير تر شود.
نيم كيلو آرد را با نصف ليوان شيرو كمي نمك و زرد چوبه و نصف قاشق چاي خوري دارچين مخلوط كنيد و اوماج درست كنيد و خوب ورز دهيد تا گلوله گلوله شود و آن را از آبكش عبور دهيد تا اوماج به صورت ريز و يكدست شود. اگر اوماج، زيادي خمير شد مي توانيد كمي آرد اضافه كنيد و يا اگر خيلي خشك شد كمي شير اضافه كنيد و حواستان باشد كه مواد اوماج را به اندازه اضافه کنید تا کم یا زیاد نشود.
مرحله دوم تهیه حلوای اوماج
در يگ قابلمه بزرگ و گود به اندازه 250 گرم روغن مي ريزيم. اگر كره بود كه چه بهتر ولي اگر كره در دسترس نبود از 200 گرم روغن نباتي و 50 تا 60 گرم روغن مايع استفاده مي كنيم. از روغن مايع به اين خاطر استفاده مي كنيم كه حلوا بعد از پخت حالت نرم و لطيفي داشته باشد.وقتي روغن داخل قابلمه خوب ذوب شد ، اوماج آماده شده را داخل قابلمه مي ريزيم و مخلوط مي كنيم و شروع به هم زدن حلوا مي كنيم. اگر در ابتدا احساس کردید روغن حلوا کم است می توانید روغن اضافه کنید ولی حواستان باشد که زیاد از حد نریزید. تا زمان پختن و آماده شدن حلوا نبايد دست از هم زدن آن بكشيم، چون مواد به ظرف مي چسبد و در نهايت مي سوزد.
مرحله سوم تهیه حلوای اوماج
وقتي حلوا از حالت سفتي خارج شد و به اصطلاح سبك شد، كم كم به حالت مذاب درخواهد آمد و خيلي سبك و شل خواهد شد كه اين به معناي جا افتادن و پخت حلوا است. در این مرحله تست کنید که حلوا حالت خامی نداشته باشد یعنی اگر حالت چسبدگی داشت و به دهان چسبید به معنای خامی آن می باشد و باید کمی هم تفت بخورد تا آماده شود. اگر دوست داشتيد حلوا برشته تر شود و رنگ قهوه اي داشته باشد كمي بيشتر حرارت مي دهيم. در تمام لحظات پخت ، بايد حلوا را هم بزنيد تا به ته قابلمه نچسبد و نسوزد.
مرحله چهارم تهیه حلوای اوماج
وقتي حلوا آماده شد، زير قابلمه را خاموش مي كنيم و شربت را به آن اضافه مي كنيم. بهتر است شربت را به صورت كم كم به مواد اضافه كنيد تا ذرات شربت و روغن به بيرون پرتاب نشود و در آرامش اين كار را انجام دهيد و در حد مخلوط شدن كفايت مي كند.وقتي حلوا و شربت با هم مخلوط شدند و حاصل كار خيلي شل شد، نگران نباشيد چون با گذشت زمان كمي، حلوا شربت را به خود مي گيرد و سفت تر خواهد شد. لطفا توجه شود حلوا با شربت بيش از حد مخلوط نشود چون ممكن است به روغن بيافتد. و درنهايت حلوا را در ظرف مناسبي بریزید و در صورت تمايل با پودر نارگيل و خللال پسته تزیین کنید.