نان خرفه گیلانی یا کشتا از نانهای محلی خطه سبز شمال کشور و استان گیلان است که با پوره کدو حلوایی و تخم خرفه و بعضا تخم شنبلیله درست می شود و در گیلان پخت آن خیلی رایج است. این نان بخاطر استفاده از تخم خرفه در تهیه آن به این نام نامگذاری شده است و می توان گفت که این نان نیز مانند انواع نانهای محلی دیگر در کشور ما مانند نان فطیر اراک و نان بورک ترکمنها و ... بسیار خوشمزه است و طرز تهیه راحتی دارد و در زمانی کمو به آسانی داخل تابه و بدون نیاز به فر قابل درست کردن است.
در این مطلب طرز تهیه نان خرفه گیلانی را که شامل آرد گندم و ماست ترش و تخم خرفه و آرد برنج و شکر و نمک و کدو حلوایی و روغن مایع است را برایتان می نویسم تا آن را در منزل به صورت خانگی درست کرده و برای صبحانه و یا شام و یا حتی ناهار استفاده کنید. این نوع بخاطر داشتن کدو بسیار خوش رنگ هست و بخاطر داشتن تخم خرفه بسیار مقوی و مفید برای بدن است و بطور کلی یک نوع نان سرشار از مواد مغذی و سالم برای بدن است و تهیه آن بخاطر مواد مغذی و سالمی که در آن وجود دارد بسیار توصیه می شود.
مرحله اول تهیه نان خرفه محلی گیلانی:
ابتدا و برای شروع کار مقداری کدو حلوایی را برداشته و آن را با چاقو تکه تکه و خرد می کنیم و تکه های خرد شده کدو حلوایی را که با پوست است و به صورت مکعبی برش داده شده را داخل یک قابلمه با مقداری آب قرار می دهیم و درب قابلمه را می بندیم و قابلمه را روی گاز می گذاریم و کدو را با مقداری آب آبپز می کنیم. سپس وقتی کدو پخت آن را با قاشق از پوست کدو جدا می کنیم و داخل یک تابه 2 پیمانه پوره کدو را می ریزیم و به آن نصف پیمانه شکر و یا پودر قند اضافه می کنیم و منتظر می شویم تا کدو و شکر کاملا قاطی شوند وشکر آب شود و به خورد کدو برود و سپس زیر گاز را خاموش می کنیم.
مرحله دوم تهیه نان خرفه محلی گیلانی:
سپس نصف پیمانه روغن مایع و نصف قاشق چایخوری نمک و 2 قاشق غذاخوری تخم خرفه آسیاب شده و 2 قاشق غذاخوری ماست ترش و نصف پیمانه آرد برنج را به مواد مرحله قبل که خنک شد و از حرارت افتاد اضافه می کنیم و آرد گندم را نیز الک کرده و آن را کم کم و کنترل شده به مواد خمیر نان تا جایی اضافه می کنیم که خمیر نرم و غیر چسبنده ای داشته باشیم. اکنون خمیر نان خرفه آماده است. خمیر را برای حدود تقریبا نیم ساعت با دست ورز می دهیم و آن را داخل یک ظرف در بسته قرار می دهیم و به خمیر نیم ساعت داخل آشپزخانه استراحت می دهیم.
مرحله سوم تهیه نان خرفه محلی گیلانی:
سپس بعد از استراحت خمیرهای نان را از ظرف در آورده و مجددا آن را کمی با دست ورز می دهیم و با آن چونه هایی اندازه نارنگی درست می کنیم و با دست آنها را کاملا گرد می کنیم. سپس روی چونه ها را با نایلون می پوشانیم و به خمیر مجددا نیم ساعت دیگر استراحت می دهیم.
مرحله چهارم تهیه نان خرفه محلی گیلانی:
سپس با وردنه چونه های نان را باز می کنیم و داخل یک تابه که روی گاز خوب داغ شده نانها را قرار می دهیم و وقتی یک طرف نان پخت و حبابهایی روی آن به وجود آمد و نان حالت پخته شده پیدا کرد نان را زیر و رو می کنیم تا سمت دیگر آن نیز کاملا بپزد و آماده شود. این نان موقع سرخ کردن در تابه و پخت نیاز به روغن ندارد.
مرحله پنجم تهیه نان خرفه محلی گیلانی:
سپس این کار را برای تمام خمیر ها انجام می دهیم و وقتی نان پخت آن را داخل یک پارچه می پیچیم تا خشک نشود و یا آن را داخل نایلون قرار می دهیم و این نان را برای صبحانه و یا شام و یا میان وعده استفاده می کنیم. نوش جان
امیدوارم از دستور تهیه این نان خوشتان آمده باشد و آن را در منزل درست کنید و میل کنید.