به نام خدا سلام به مامی فودی های خلاق ... و فعال ... سوهان یکی از انواع شیرینی های محبوب ما ایرانی ها است که از زمان قاجار تا به امروز همه مردم جهان آن را به عنوان سوغات استان قم(سوهان قم) می شناسند. در قدیم سوهان قم به حلوای گندم معروف بود. طرف داران سوهان از همان قدیم این شیرینی دلچسب را به روش سنتی و خانگی درست کرده و به عنوان میان وعده مغذی و انرژی زا مصرف می کنند.
علاوه بر سوهان قم، سوهان های دیگری از جمله سوهان اصفهان، سوهان عسلی، سوهان کنجدی و ... به وسیله کسانی که در حرفه ی سوهان پزی مهارت دارند تهیه می شود. برای سوهان دستور پخت متنوعی با مواد غذایی مختلفی وجود دارد، در اکثر این دستور ها زعفران را به صورت پوره شده با مواد مخلوط می کنند، که ما آن را با آب جوش دم کرده و استفاده نمودیم. هم چنین در بعضی از دستور پخت های سوهان از آرد جوانه گندم یا آرد همه منظوره استفاده می کنند که در این صورت باید آرد را با مقداری روغن روی حرارت تفت دهید و در اکثر دستور پخت سوهان ها از دماسنج مخصوص آشپزی استفاده می کنند، چون باید دمای مایه سوهان حرارت دیده روی اجاق گاز به دمای ثابتی مثلا به دمای 260 درجه سانتی گراد برسد. این دستور مخصوص سوهان هایی است که با ضخامت نازک و قدرت شکنندگی بالایی دارد است.
مرحله اول تهیه سوهان خانگی:
در مرحله اول بهتر است زعفران را دم کنیم، زعفران را بعد از این که به وسیله هاونگی آن را پوره کردیم، باید در داخل ظرف مناسب درب داری بریزیم. بعد آب جوش را که اضافه کردیم برای دم کشیدن و خوش رنگ شدن زعفران دم کرده، ظرف را باید روی بخار آب یا حرارت ملایم مانند حرارت کم سماور بگذاریم. بعد از 5 الی 10 دقیقه زعفران دم می کشد.
مرحله دوم تهیه سوهان خانگی:
حال ارده را در داخل ظرف مناسبی می ریزیم و زعفران دم کرده را به آن اضافه کرده و هم می زنیم تا با هم مخلوط شوند.
مرحله سوم تهیه سوهان خانگی:
شکر را در داخل تابه مناسب، که بهتر است از جنس تفلون و نچسب باشد می ریزیم و تابه را روی حرارت با شعله متوسط پایین گذاشته و مدام آرام آرام هم می زنیم. تقریبا بعد از گذشت 10 الی 15 دقیقه شکر ذوب شده و تبدیل به مایع طلایی رنگ می شود.
مرحله چهارم تهیه سوهان خانگی:
مخلوط شده ارده و زعفران دم کرده را کم کم به شکر ذوب شده اضافه کرده، و مواد را خوب هم زده، و زیر و رو می کنیم تا مواد با هم حسابی ترکیب شده و مایه زرد رنگ یک دستی حاصل شود. بعد از پنج دقیقه حرارت دادن مایع کم کم غلیظ می شود، آن گاه حرارت را خاموش می کنیم.
مرحله پنجم تهیه سوهان خانگی:
از قبل باید دو کار را انجام دهیم، اول این که مقداری از مغز پسته را در داخل نایلون زیپ داری ریخته، و آن را با گوشت کوب کوبیده تا کمی خرد شود. (دقت کنید دوستان خوب مغز پسته بهتر است که کاملا پوره نشود، مانند تصویر زیر کمی خرد شود کافی است). دوم این که یک قالب سیلکونی مناسبی را کمی با کمک دو قاشق غذاخوری روغن مایع و فرچه مخصوص آشپزی چرب کرده آماده کنار بگذاریم. حال باید به محض این که حرارت زیر مایه سوهان خانگی را در مرحله سوم خاموش کردیم، آن را زود در داخل قالب چرب شده بریزیم. بعد از اندک زمانی مایه سوهان خانگی خود کم کم سفت شده و خودش را می گیرد. بعد پسته خرد شده را روی مایه بسته شده می پاشیم. سپس با چاقوی بلند و تیزی به صورت مربع مربع برش می زنیم. اگر از کناره ی قالب یک تکه ی، کوچکی را با کمک چاقو بلند کنیم، باقی مربع های کوچک سوهان خانگی را می توانید با انگشتان تمیز از هم جدا کرده و در ظرف سرو بچینید.
سوهان خانگی ما کمی طعمش با سوهان های بیرونی فرق می کند، ما از ارده استفاده کردیم برای همین طعم ارده در این سوهان غالب است. ولی در کل یک میان وعده سالم و مقوی هست که می توانید در منزل درست کرده و همراه چای یا دمنوش دلخواه با خانواده محترم میل کرده و لذت ببرید. نوش ... جان ...