غذاهای دریایی و بخصوص ماهی ارزش غذایی بالایی دارد و بسیار سالمتر از گوشت قرمز هستند. با استفاده از ماهی در وعده های غذایی و گنجاندن آن در سبد غذایی خانوار و یادگیری روشهای پختن غذاهای مختلف با استفاده از گوشت سفید ماهی می توان نقش و اهمیت ماهی را در وعده غذایی پر رنگ تر کرد.
حشو ماهی در واقع غذایی خوشمزه و متعلق به مردم جنوب (آبادانی) است که با نوعی ماهی به اسم ماهی صبور درست می شود. در مورد ماهی صبور می توان گفت که بهترین نوع ماهی صبور متعلق به بهمنشیر در آبادان است. زمان صید ماهی صبور اوایل فروردین تا اواخر شهریور است. ماهی صبور نباید زیاد کوچک باشد چون خار دارد و نیز نباید زیاد بزرگ باشد چون خوب پخته نمی شود. ماهی صبور نر بهتر است. حشو به معنی پر کردن شکم ماهی با مخلوطی از سبزیجات است در واقع به معنی قرار دادن مخلوط سبزیجات و تمبر هندی روی شکم ماهی صبور است.
این غذا در واقع نوعی ماهی شکم پر جنوبی محسوب می شود. البته در صورت عدم یافتن این ماهی در شهر شما می توان این غذا را با انواع دیگر ماهی مثل ماهی قزل آلا و یا شیر و ... نیز درست کرد. و روش درست کردن کاملا مشابه است.
مرحله اول تهیه حشو ماهی:
ابتدا یک عدد ماهی صبور (یا هر نوع ماهی دیگر بسته به سلیقه و در دسترس بودن) را با آب خوب می شوریم و پوست ان را تمیز می کنیم. سپس با چاقو شکم ماهی را کاملا از وسط باز کرده و آن را با دست صاف می کنیم.
مرحله دوم تهیه حشو ماهی:
سپس در این مرحله 250 گرم سبزی گشنیز و 60 گرم شنبلیله را خوب با آب می شوریم و با چاقو بسیار ریز خرد می کنیم.
مرحله سوم تهیه حشو ماهی:
سپس نصف بسته تمبر هندی را در مقداری آب جوش حل می کنیم سپس تمبر هندی را از صافی رد می کنیم تا مایعی رقیق و بدون هسته از تمبر هندی به دست آید. (عصاره تمبر هندی)
مرحله چهارم تهیه حشو ماهی:
سپس در این مرحله یک عدد پیاز متوسط را خوب می شوریم و با چاقو پوست آن را می کنیم. سپس پیاز را روی تخته به صورت نگینی و ریز خرد می کنیم. داخل یک تابه کمی روغن مایع می ریزیم و وقتی روغن خوب داغ شد پیاز ها را درون تابه می ریزیم و تفت می دهیم تا طلایی و سبک و کم حجم شود. سپس 2 حبه سیر را پوست می کنیم و رنده می کنیم و در تابه سرخ می کنیم تا بوی سبر بلند شود و بعد گشنیز و شنبلیله خرد شده را همراه با نمک و فلفل به تابه پیاز داغها و سیر داغها اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم. شنبلیله را زیاد سرخ نمی کنیم تا تلخ نشود.
مرحله پنجم تهیه حشو ماهی:
در این مرحله عصاره تمبر هندی تهیه شده در مراحل قبل را همراه با گوجه فرنگی رنده شده به تابه پیاز داغها و سبزی اضافه می کنیم و مواد را خوب مخلوط می کنیم و تفت می دهیم (می توان در صورت عدم دسترسی به گوجه فرنگی بجای گوجه فرنگی از رب گوجه فرنگی نیز استفاده کرد).
مرحله ششم تهیه حشو ماهی:
سپس در این مرحله کف یک سینی فر را به مقدار کافی روغن مایع می ریزیم و ماهی مورد نظر را در کف سینی فر قرار می دهیم. سپس مایه به دست آمده از ترکیب سبزی و تمبر هندی و ...( مایه تهیه شده در مراحل قبل) را روی شکم ماهی صبور می گذاریم (در این مدل مایه روی شکم ماهی گذاشته می شود و داخل شکم ماهی ریخته نمی شود) و ماهی را با همین شکل داخل فر می گذاریم و فر را در حرارت 180 درجه سانتی گراد قرار می دهیم و به مدت 30 دقیقه ماهی را درون آن می پزیم تا طلایی شود و بپزد.( می توان ماهی را داخل توری گذاشت و روی ذغال داغ کباب کرد).
وقتی ماهی پخت و طلایی شد، آن را از فر خارج می کنیم و داخل یک ظرف مناسب می کشیم. سپس ماهی را با گوجه فرنگی و لیمو و جعفری و پیاز تزیین می کنیم. این غذا را برای وعده غذایی ناهار همراه با برنج و سبزی خوردن و سالاد شیرازی میل می کنیم.