همانطور که میدانید در عید نوروز در سفره هفت سین ما از سمنو هم استفاده میکنیم و یکی از سین های این سفره ی زیبا میباشد. سمنو خیلی خوشمزه و مفید است مخصوصا برای بچه ها، سمنو را به راحتی میتوانیم خودمان تهیه کنیم و با جوانه گندم درست میکنیم و جوانه گندم بسیار مفید است. و فقط مختص عید و سفره هفت سین نمیباشد و میتوانیم هر موقع دوست داشتیم سمنو بپزیم و میل کنیم.
شاید خیلی ها اعتمادی به سمنوهای بیرون نداشته باشند یا وسواس زیاد داشته باشند یا اینکه فکر کنند ممکن است به جای جوانه گندم از آرد استفاده کرده باشند پس بهترین کار این است که خودمان سمنو را درست کنیم که دیگر نیازی نیست شکر اضافه کنیم چون در بیرون اگر با آرد درست کنند شکر هم اضافه میکنند که مفید نیست. پس چه بهتر که سمنو را بصورت طبیعی و تمیز و سالم در منزل تهیه کنیم.
تهیه سمنو بسیار آسان است و بسیار هم ارزان است. سمنو خاصیت های زیادی دارد و همانطور که گفتیم برای کودکان و مخصوصا برای خانم های باردار بسیار مفید است. برای کسانی که مشکل گوارشی دارند و یبوست دارند خیلی مفید است. دارای ویتامین های زیادی است که برای بدن لازم است از جمله ویتامین های E و B که برای پوست و مو خیلی مفید است بسیار آرامش دهنده است و آهن زیادی دارد و کسانی که مشکل کم خونی دارند خیلی خوب است که سمنو بخورند. آرد سبوس دار را برای پخت سمنو انتخاب کنید و هرگز از آرد سفید استفاده نکنید.
نکاتی که بهتر است قبل از تهیه سمنو بدانید:
1- اگر میخواهید سمنو را چند ماه نگه دارید بزارید زیاد بجوشد و خیلی غلیظ شود تا کپک نزند. اگر هم بعد چند ماه میخواهید استفاده کنید و دیدید خیلی غلیظ است مقداری آب اضافه کرده و بگذارید بجوشد تا رقیق شود.
2- بهتر است از گندم سبوس دار استفاده کنید و مقدار گندم با آرد یکسان باشد.
3- موقعی که شیره گندم را گرفتید پوست گندم در صافی میماند و این پوست را دور نیندازید میتوانید آسیاب کرده و در تهیه نان یا شیرینی از آن استفاده کنید.
مرحله اول تهیه سمنو:
ابتدا گندم ها را تمیز میکنیم و سپس شسته و به مدت یک روز یعنی 24 ساعت میگزاریم داخل آب بماند و در این یک روز چند بار آب آن را عوض میکنیم. مثلا سه بار تعویض آب کافی است.
مرحله دوم تهیه سمنو:
بعد از یک روز که کاملا تمیز و شسته شد گندم ها را روی یک سینی ریخته و در سینی پهن میکنیم و یک پارچه یا تور روی آن میکشیم تا مرطوب بماند و باید تور را خیس کنیم چند بار و سپس دوباره روی گندم ها بکشیم و سینی را داخل پخچال میگزاریم تا خنک بماند زیرا گرما باعث خرابی آن میشود.
دو روز بعد که نگا کنید میبینید که گندم ها جوانه زده اند فقط اینکه دقت کنید جوانه ها سبز نشود چون خراب و تلخ میشود همینکه سفید یا زرد بود کافی است. یعنی گندم ها زیاد زیر پارچه یا تور نماند و زود بردارید.
مرحله سوم تهیه سمنو:
چرخ گوشت را آماده کنید و جوانه ها را داخل چرخ گوشت ریخته و چرخ کنید. وقتی چرخ شد و ریز شد داخل صافی میریزیم البته همه را با هم نمیریزیم بلکه مقداری را داخل صافی ریخته و آب میریزم و دستمان را رویش میکشیم تا شیره ای به رنگ سفید از آن خارج شود. دوباره جوانه های باقی مانده را داخل صافی میریزم و به همین ترتیب تا موقعی که جوانه ها تمام شود و شیره کاملا خارج شود و فقط پوست گندم داخل صافی بماند.
مرحله چهارم تهیه سمنو:
داخل قابلمه ای آرد گندم را با شیره بدست آمده مخلوط میکنیم تا زمانی که آرد و شیره به خورد هم بروند و در هم حل شوند و صاف و شفاف هم باشند. سپس قابلمه را روی شعله با حرارت ملایم قرار میدهیم و هم میزنیم تا بپزند و قل قل کند. دقت کنید نباید آب اضافه کنید این خاصیت سمنو است که باید غلیظ شود. وقتی کامل به جوش آمد دست از هم زدن بردارید و زیر شعله را کم کنید تا سمنو پررنگ شود اگر شعله زیاد باشد سمنو کمرنگ میشود. بعد از 1 ساعت دوباره یک دور هم بزنید تا ته نگیرد.
در قابلمه را یا اصلا نگذارید یا اینکه نصفه قرار دهید و کامل در قابلمه را نگذارید. یک ساعت اجازه میدهیم سمنو با حرارت خیلی کم بپزد و سپس آماده است و میتوانیم با هر چیزی که دوست داریم تزئین کنیم مثلا خلال پسته یا بادام، بستگی به سلیقه شخصی دارد.