به نام خداوند جان و خرد
سلام به همه دوستان عزیزم و همراهان گرامی... امیدوارم حالتان خوب باشد...
برنامه غذایی من برای امروز پخت فتیر مسکه خراسانی است. این فتیر یکی از قدیمی ترین و پر طرفدار ترین غذاهای ممکن در کشورمان به خصوص خراسان است. این غذا در سایر شهر ها با نام های فتیر کره ای و یا قتلمه روغنی معروف است ولی در منطقه ما به فتیر مسکه ان را می شناسند که در میان افراد به خصوص بزرگ تر ها محبوبیت زیادی دارد.
فتیر مسکه از ان دسته غذا هاست که بای وقت زیدی را صرف تهیه و پخت ان کنیم و کمی ریزه کاری و نکات دارد برای همین این غذا را وقتی درست کنید که زمان زیادی داشته باشید و یا در روز تعطیلی باشد. بهتر است این غذا را برای وعده ناهار و یا عصرانه نوش جان کنید زیرا چربی ان بسیار بالا است و خوردن ان به عنوان وعده شام و قبل خواب کمی خطر افرین است و احتمال حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد. در کنار این فتیر مسکه حتماااا از دوغ محلی استفاده کنید تا کمی از چربی این غذا را بکاهد و علاوه بر این خاصیتش بسیار ترکیب جوری برای این غذای لذیذ است.
بهتر است این فتیر را در فصل بهار درست کنید. ماه اول و دوم فصل بهار عالی ترین زمان برای پخت این غذا است زیرا گوسفندان در این دو ماه از علف تازه استفاده کرده اند و شیر و کره و دوغ ان ها بسیار خوشبو و خوش مزه تر هست به خاطر همین این رسم از قدیم رواج داشته که فتیر مسکه را در فصل بهار درست کنند و در دورهمی هایشان نوش جان کنند.
مرحله اول تهیه فتیر مسکه خراسان:
فتیر مسکه از ارد گندم تهیه می شود و شما می توانید خمیرش را خودتان در خانه تهیه کنید و یا از نانوایی خمیر را بگیرید. من خمیر را به صورت اماده از نانوایی تهیه کردم. اگر می خواهید خودتان در خانه خمیر را اماده کنید برای این کار درون ظرف بزرگی ارد بریزید و وسط ان را چاله ای باز کنید و اب و خمیر مایه اضافه کنید تا ارد به هم بچسبد و خمیر درست شود.
مرحله دوم تهیه فتیر مسکه خراسانی:
خمیر را درون لگنی بزرگ قرار دهید و به ان کمی ارد و روغن مایع اضافه کنید و حسابی ورز دهید و بعد روی خمیر را دستمالی بندازید و ان را در جای گرم بگذارید تا استراحت کند. مدت زمان لازم برای استراحت خمیرتان یک ربع هست. بعد از گذشت یک ربع دستمال را از روی خمیر برداشته و حدود سه الی پنج دقیقه ان را ورز دهید تا پف احتمالی ان گرفته شود. خمیر را چونه گیری کنید. برای این منظور چاقویی برداشته و از خمیر به اندازه نارنگی جدا کرده و با دستتان گردش کنید و کنار بگذارید. روی چونه های خمیر را بپوشانید تا خشک نشود.
مرحله سوم تهیه فتیر مسکه خراسانی:
درون تابه ای کوچک مقداری روغن می ریزیم و کمی گرم می کنیم و بعد به ان زردچوبه اضافه می کنیم و مخلوط می کنیم. سینی بزرگی را انتخاب می کنیم و برمی گردانیمش. روی ان را با کمی روغن چرب می کنیم و ارد می پاشیم. یکی از چونه های خمیر را روی سینی قرار داده و با وردنه چرب ان را باز و صاف می کنیم. قطر فتیر باید حدود نیم سانت باشد. از مخلوط روغن و زردچوبه یک قاشق غذا خوری روی خمیر می ریزیم و با دست ان را روی خمیر پخش می کنیم. از وسط خمیر ان را باز می کنیم و حالت بادبزنی به اطراف می بریم تا شبیه به عکس شبیه به بادبزن بسته شود. از یک طرف خمیر را گلوله و گرد می کنیم تا شبیه به شیرینی رولتی شود. سپس دوباره این خمیر را با وردنه باز می کنیم.
مرحله چهارم تهیه فتیر مسکه خراسان:
به همین ترتیب چونه های خمیر را مانند بالا درست می کنیم. سپس فتیر ها را داخل فر گذاشته و با دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت می گذاریم تا بپزند. فتیر های پخته شده را دانه دانه داخل قابلمه می گذاریم و مابین هر فتیر مقدار زیادی کره و شکر قرار می دهیم تا با حرارتشان کره و شکر اب شود و به خورد بافت فتیر ها برود. نوش جان