کیک یزدی یکی از شیرینی هایی است که طرفداران زیادی دارد. این شیرینی با قدمتی دیرینه، متعلق به شهر باستانی یزد می باشد. در پخت کیک یزدی از مواد ساده ای استفاده می شود با وجود این، مورد طبع و پسند همگان قرار می گیرد. در مواقعی که دسترسی به شیرینی فروشی یا کیک های آماده ندارید، می توانید با آماده سازی مواد اولیه، این نوع شیرینی را در منزل با همکاری اعضای خانواده تهیه کنید و به این بهانه از کنار هم بودن لذت ببرید. در پخت کیک یزدی سلایق و شیوه های مختلفی به کار برده می شود ولی اگر کیکی که پخته شد سبک و به اندازه کافی پف کرده باشد، به این منظور است که نتیجه خوبی داشته است. استفاده دلخواه از یکی از موادی مثل وانیل یا پودر هل و یا استفاده از کره به جای روغن معمولی و روشهای دیگر باعث می شود کیک هایی با عطر و طعم متفاوت و جالبی به ما دهد. کیک یزدی بیشتر در فر پخته می شود. ولی اگر به فر دسترسی نداشتید، می توانید آن را روی گاز بپزید. به این صورت که کف قابلمه مقداری آب (حدودا دو لیوان) بریزید و دوسوم قالبهای کیک یزدی یا قالبهای کیک فنجانی را که به اصطلاح کاپ کیک می گویند را از مواد کیک پر کرده و داخل قابلمه قرار دهید و روی آن یک دم کنی قرارداده تا به مدت 35 تا 40 دقیقه بپزد. می توانید به جای قالب از فنجان، برای پخت کیک فنجانی استفاده کنید.
مرحله اول تهیه کیک یزدی
قبل از آماده کردن مواد کیک ابتدا فر را روشن کرده و روی دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. یا اگر بدون فر پخته می شود، مقداری آب داخل قابلمه ریخته و بگذارید تا با حرارت ملایم بجوشد.
ابتدا سه عددتخم مرغ را که قبلا از یخچال خارج کرده اید و به دمای محیط رسیده را داخل یک ظرف شکسته و آن را خوب هم می زنیم تا سفید رنگ شود. بعد شکر را اضافه کرده و در ادامه روغن و ماست و گلاب را اضافه می کنیم و همه مواد را خوب با همزن برقی یا دستی مخلوط می کنیم.
یک نکته: بهتر است مواد کیک را به ترتیب به ظرف اضافه کنید چون ممکن است کیک در هنگام پخت به اندازه کافی پف نکند و داخل آن خمیر بماند.
مرحله دوم تهیه کیک یزدی
مواد خشک مثل آرد، بیکینگ پودر و پودر هل را در ظرفی جداگانه با هم مخلوط کنید و آن را به مواد اصلی اضافه کنید.(می توانید یکی از مواد وانیل یا پودر هل را استفاده کنید). بهتر است آرد را در چند مرحله داخل مواد کیک الک کنید. چون این کار باعث می شود آرد از حالت گلوله گلوله شدن دربیاید و هوا داخل مواد برود و به پف کردن کیک کمک کند. در آخر همه مواد را خوب هم بزنید تا حالت کرمی و کشدار پیدا کند. بهتر است موقع مخلوط کردن مواد کیک، آن را به حالت دورانی هم بزنید تا به اصطلاح حالت سبکی خمیر کیک از بین نرود.
مرحله سوم تهیه کیک یزدی
در این مرحله نوبت به پر کردن قالبها می رسد. اگر از کپسول کیک یزدی استفاده می شود یک سوم این کپسولها را از مواد پر کنید و داخل قالب قرار دهید ولی اگر مستقیم داخل قالب ریخته می شود بهتر است قالبها را کمی با روغن مایع چرب کنید و کمی آرد بپاشید تا هنگام پخت کیک به قالب نچسبد. یک نکته بسیار مهم اینکه قالبها را نه بیش از اندازه پر کنید و نه خیلی کم بریزید، یک سوم قالب کفایت می کند. اگر دوست داشتید کیک گنبدی شکل باشد. کارد را آغشته به روغن یا آب بکنید و روی خمیر علامت بعلاوه بکشید تا بعد از پخت حالت گنبدی داشته باشد.
در صورت تمایل روی مواد را کمی کنجد بپاشید یا با پودر پسته تزیین کنید و آن را داخل فر با درجه حرارت ۱۸۰ سانتیگراد به مدت ۳۰ تا ۳۵ دقیقه قرار دهید تا بپزد.
مرحله چهارم تهیه کیک یزدی
توجه شود که در طول پخت کیک، نباید در فر را زیاد باز و بسته کرد چون این کار از پف کردن کیک جلوگیری می کند. در آخر پخت اگر روی کیک ها سفید بود، قسمت گریل فر را روشن کنید و به مدت ۵ یا ۶ دقیقه زمان دهید تا روی کیک ها طلایی شود. بعد از پخت، کیک ها را روی یک توری فلزی قرار دهید تا خنک شوند. این شیرینی را بیرون یخچال و داخل ظرف دربسته نگهداری کنید.نوش جان