ازجمله غذاهای خوشمزه شمالی که شباهت زیادی به کتلت با گوشت دارد وبرای وعده غذایی شام همراه با نان بسیارمناسب است، شامی می باشد.شامی گیلانی با لپه و گوشت چرخ کرده یا گوشت مرغ درست میشود و بسیار خوشمزه و لذیذ است.در اینجا طرز تهیه شامی گیلانی را برایتان می گویم.
مرحله اول تهیه شامی گیلانی:
ابتدا سراغ لپه می رویم و در مرحله اول و برای شروع ۱۵۰ گرم لپه را داخل یک کاسه می ریزیم و داخل کاسه روی لپه ها آب می ریزیم و چند ساعتی لپه را در اب خیس می کنیم تا نفخ ان گرفته شود و زودتر نیز در هنگام پخت بپزد.در طی این مدت ۲ الی 3 بار اب لپه را عوض میکنیم.سپس لپه را ابکش می کنیم و ان را در داخل قابلمه میریزیم.قابلمه را پر اب می کنیم و روی شعله گاز می گذاریم و زیر گاز را روشن می کنیم . منتظر می شویم تا لپه ها با حرارت ملایم گاز بپزند. وقتی لپه ها پختند ان را ابکش می کنیم و لپه هایی پخته شده و نرم شده را با گوشت کوب یا اسیاب خوب له و خرد می کنیم و داخل یک کاسه می ریزیم.
مرحله دوم تهیه شامی گیلانی:
سپس در این مرحله ۱ عدد سیب زمینی را با اب خوب می شوریم و داخل یک قابلمه کمی اب می ریزیم و روی شعله گاز می گذاریم و شعله را زیاد می کنیم و وقتی اب جوش امد، سیب زمینی را داخل قابلمه می اندازیم و شعله گاز را کم میکنیم تا سیب زمنی بپزد.وقتی سیب زمینی پخت و سرد شد، پوست سیب زمینی را با دست میکنیم و با رنده ریز ان را رنده میکنیم و داخل کاسه لپه خرد شده می ریزیم و با لپه ها کاملا مخلوط می کنیم و مواد را ورز می دهیم.
مرحله سوم تهیه شامی گیلانی:
در این مرحله ۱۰۰ گرم جعفری و ۵۰ گرم تره را خوب با آب می شوریم و تمیز می کنیم سپس با چاقو یا ساطور سبزیها را روی تخته خرد وریز میکنیم و به کاسه سیب زمینی رنده شده و لپه ها له شده اضافه می کنیم.
مرحله چهارم تهیه شامی گیلانی:
در این مرحله ۱ عدد پیاز را شسته و پوست میکنیم و با رنده ریزبه صورت ریز خرد میکنیم و آب پیاز را دور میریزیم تا شامی ما وا نرود و پیاز رنده شده را به داخل کاسه سیب زمینی رنده شده و لپه له شده و سبزی های خرد شده اضافه می کنیم و مواد را خوب با هم قاطی می کنیم. ( ریختن سبزی های معطر غذای ما را خوش عطر و طعم می کند اما اختیاری است).
مرحله پنجم تهیه شامی گیلانی:
سپس در این مرحله گوشت چرخ کرده را همراه با ادویه های نمک و فلفل به مقدار کافی به کاسه حاوی مواد مرحله قبل اضافه می کنیم و مواد را خوب مخلوط می کنیم و با دست ورز می دهیم.
مرحله ششم تهیه شامی گیلانی:
سپس در این مرحله دو عدد تخم مرغ را داخل کاسه مواد مرحله قبل شکسته و خوب با مواد قاطی می کنیم .سپس روی کاسه سلفون می کشیم ومایه شامی را داخل یخچال 1 ساعت استراحت می دهیم تا مزه مواد به خورد هم رود و شامی وا نرود.
مرحله هفتم تهیه شامی گیلانی:
سپس در این مرحله مایه شامی را بعد از 1 ساعت از یخچال خارج می کنیم و با دست به اندازه یک توپ کوچک از مایه شامی بر می داریم و آن را ابتدا گرد می کنیم و سپس با دست پخش می کنیم و با انگشت در وسط شامی یک حفره ایجاد می کنیم تا شامی ما هنگام پخت مغز پخت شود.سپس داخل یک تابه مقدار کافی روغن مایع می ریزیم و تابه را روی شعله گاز می گذاریم و زیر گاز را روشن می کنیم و وقتی روغن خوب داغ شد شامی ها را در روغن از هر دو طرف خوب سرخ می کنیم تا طلایی شود.وقتی شامی ها خوب پختند آنها را در ظرف مورد نظر می کشیم ( با قرار دادن دستمال روی شامی ها کمی از روغن شامی را می گیریم ) و با گوجه فرنگی برش خورده و سرخ شده در روغن و سبزی ، شامی را تزیین می کنیم و برای وعده غذایی شام همراه با نان میل می کنیم.